Home > Det amerikanska presidentvalet och dess påverkan på finansiella marknader

Det amerikanska presidentvalet och dess påverkan på finansiella marknader

Med endast ett par månader kvar innan det amerikanska presidentvalet har investerare redan börjat fundera kring hur de finansiella marknaderna kommer reagera. För fyra år sedan hade Donald Trumps seger en enorm påverkan på aktiemarknaden då den satte igång en hausseartad cykel.

Världen har förändrats dramatiskt de senaste månaderna. Innan hälsokrisen hade USA hög sysselsättning, något som har förändrats sedan dess och sannolikheten är inte stor att detta kommer förbättras någon gång snart.

Inför det amerikanska presidentvalet

Det är fortfarande för tidigt, och aktiemarknadernas nivåer kan förändras fram tills valdagen, men just nu liknar aktievärderingarna de nivåer vi såg innan IT-bubblan på 1990-talet. Situationen just nu skiljer sig från hur den såg ut för fyra år sedan, och det finns fortfarande tid för förändringar.

Precis som för fyra år sedan ligger Trump efter i valundersökningarna. I viktiga delstater leder Biden stort. Vad händer ifall Biden vinner?

Han är erfaren inom utrikespolitik då han i flera år var vicepresident bakom Obama. Men, det är inte sannolikt att USA kommer förändra sin politik gentemot Kina, framförallt med tanke på coronavirus-pandemin och hur den allmänna befolkningen ser på Kina just nu.

Biden och demokraterna har dock signalerat högre skatter för företag. Ett av Trumps löften under föregående kampanj var att han skulle sänka skatten för företag så att stora amerikanska företag skulle återvända till USA. Detta ledde till en stor efterfrågan på USD, och nu bör reaktionen bli den motsatta. Hur eventuella skatteökningar påverkar aktiemarknaden och dollarn blir viktiga frågor inför valet.

Innan vi antar att Biden redan har vunnit, med tanke på hans ledning i viktiga delstater, har vi här en tidslinje på hur det såg ut för Trump inför valet 2016. Fram tills valdagen förutspåddes han förlora – men i slutändan vann han.

Den 29:e september går den första av tre tv-debatter av stapeln mellan de två kandidaterna. Inför dessa tv-debatter kan vi förvänta oss volatilitet, rykten som får aktiemarknaden att svänga skarpt och en osäkerhet om hur debatterna ska gå.

Om årets första hälft har tillhört coronaviruset kommer nu investerares fokus skifta mot det amerikanska presidentvalet under den andra hälften.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.