Home > Det amerikanska valets initiala påverkan på råvaror

Det amerikanska valets initiala påverkan på råvaror

Dagen efter det amerikanska valet genererade inte några vilda marknadsrörelser. Till skillnad från 2016 då Trumps överraskande vinst över Hillary Clinton skapade stor volatilitet reagerade nu råvaror och aktiemarknaden inom normala parametrar.

Det är värt att nämna att bilden nedan visar förändringen för huvudsakliga finansiella tillgångar inför att den amerikanska marknaden öppnade dagen efter valdagen. I princip består den av prisförändringar efter att marknaden stängdes på valdagen och öppnade nästa dag.

Det amerikanska valet är fortfarande inte avgjort, och röster kommer fortsätta att räknas ett tag till. Exempelvis utannonserade Pennsylvania igår att det kan ta till fredag att räkna alla röster. Med ett sådant tight race, vilket är betydligt jämnare än väntat, är det många traders som undrar hur marknadens reaktion kommer se ut.

Finansiella tillgångars utveckling efter valdagen

Råvaror reagerade annorlunda beroende på de subklasser som de är en del av. Exempelvis fungerar ädelmetall som en hävstång i en portfölj. Till följd av det har silver, guld och platina minskat mest med en minskning på 2,5%, 1,8% och 1,1%. Anledningen till minskningen i värde för dessa ädelmetaller är att det nu pågår en riskbenägen marknad som leds av högre aktiepriser, vilket leder till att investerare dumpar sina säkra tillgångar för att satsa på mer risk.

Oljan gav mest avkastning under den uppmätta perioden. WTI och Brent ökade över 2%. Investerare lockades av möjligheten till mer sänkningar från OPEC+, och oljan började stiga för ett par dagar sedan då den vände över 15% från de låga noteringarna. Till följd av det kan man anta att ökningen av oljepriset inte har att göra med det amerikanska valet utan mer att göra med utvecklingar på oljemarknaden efter en förändring i tillgång och efterfrågan.

Om man tittar på sektorn presterar energisektorn bättre än väntat, och resten av råvarumarknaden underpresterade. Samtidigt ligger aktiemarknaden högt, och även dollarindexet.

De tre tillgångsklasserna – råvaror, aktier och dollarindexet – har presterat olika väl, vilket återspeglar den osäkerhet som råder kring valet. Högre aktier och högre dollar är inte en relation man oftast ser, exempelvis.

Återigen bevisar detta att osäkra tider leder till ovanliga förhållanden. Det bästa man kan göra är att vänta och se innan man ger sig in på denna marknad. På så sätt undviker man ovanliga marknadsreaktioner, och portföljen börjar inte lida i onödan.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto