Home > Det är 1999 på börsen igen!

Det är 1999 på börsen igen!

Börsen har de senaste veckorna stigit nästan vertikalt vilket kortsiktigt är mycket bra inför framtiden men slutar i förlängningen alltid med krasch.

I och med Stefan Ingves historiska räntesänkning av reporäntan till -0,1% har börsen och många bolag, även stabila A-listebolag gått närmast rakt upp. I slutfasen av en bubbla är just detta ett mönster som går igen. Det kan dock ta ganska lång tid innan bubblan spricker. Faktum är att precis samma mönster som vi ser på börsen idag inträffade år 1999, fast då var det förhoppningsbolagen som steg till skyarna.  Först skedde en inledande ”liten” krasch 1998 och efter det gick börsen upp stadigt för att sedan under ett halvår rusa rakt upp. Med tanke på riksbankens agerande är detta just vad vi bör förvänta oss för utveckling framöver. Baksidan av myntet är att en sådan här utveckling alltid i förlängningen slutar med krasch.

Tekniskt lär vi se precis samma styrka som 1999 innan detta är över, som ett  högt RSI på 86,5 eller högre! Nasdaq letar sig också upp och kan mycket väl innan detta är slut tangera sin högstanotering från år 2000 eller gå lite högre, detta får vi se.

Det är också mycket konstigt att riksbanken tar till sådana medel i vad de ser som en högkonjunktur för att försöka få upp inflationen, vilket i förlängningen är omöjligt, låt mig förklara varför.  Som jag skrivit om tidigare är hela vårt monetära system uppbyggt för att maximera bankernas vinster. De så kallade pengar vi har på våra bankkonton är egentligen inte pengar utan en skuld på pengar till banken, och dessa pengar, förutom sedan och mynt, kan inte skapas i vårt finansiella system utan att lån också skapas i direkt anslutning. Då till exempel staten vill låna och ger ut obligationer för detta köper till exempel riksbanken dessa och ett byte äger rum – obligationerna mot pengar, men då det utgår ränta från första kronan på obligationerna är dessa från början ”skuldtyngda” Om vi leker med tanken att inga pengar fanns i systemet innan är staten i och med detta lån direkt och permanent satt i skuld för evigt då ränta har utgått från första kronan på lånet. Detta fortsätter tills dess precis allt är satt i skuld till bankerna (och bankerna är lika skuldsatta de – de är ju därför de går åt helvete vid bankrusningar). Det hela upprepas till dess inget mer går att skuldsätta som bankerna kan suga ut – världen har nått den skuldmättnadspunkten nu och bankernas defekta parasiterande ”penning”system kan inte längre dölja att det är helt dysfunktionellt. Systemet fortsätter alltså fungera till vi nått skuldmax, och det är nära nu, om det inte redan passerats!

I och med att vissa nu i praktiken i och med minusräntan får betalt för att låna kan man ju undra vart allt detta ska sluta. Gratis lån åt alla?

I vilket fall så kan man förvänta sig att den svenska kronan sjunker ytterligare på dessa manövrar av riksbanken, då riksbaken verkar gå efter devisen att om du och jag är jagad av en björn, behöver man inte springa fortare än björnen, bara man springer fortare än dig.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto