Home > Det är NFP-dagen – saker att hålla utkik efter

Det är NFP-dagen – saker att hålla utkik efter

Idag är NFP-dagen, och ingen investerare kan ignorera hur viktig denna dag är. Sysselsättningen är mer av ett bekymmer under lågkonjunkturer, framförallt när det kommer till den största ekonomin i världen – det vill säga USA.

Hittills denna vecka har jobbrelaterad data visat både positivt och negativt. Investerare vet inte vart vinden vänder inför dagens NFP-rapport då så mycket information hittills har varit motsägande.

Sysselsättningskomponenten i ISM fortsätter att krympa

Varje NFP-vecka innehåller minst en ISM-rapport (Institute for Supply Management). De likställer PMI:er i Euro-området eller Storbritannien och hänvisat till tillverkningssektorn och sektorer som inte har med tillverkning att göra.

Investerare fokuserar på sysselsättning och ser förändringar mot två variabler. En variabel är föregående månads rapport. Den andra variabeln är 50-nivån, som anses vara nivån som skiljer ekonomier som upplever tillväxt eller sammandragning.

I juli visade både ISM Manufacturing och Non-Manufacturing en sammandragande sysselsättning, vilket innebar att det fanns en negativitet i luften inför dagens NFP-rapport.

ADP missade förväntningarna i juli, men datan i juni reviderades högre

Två dagar inför NFP-rapporten erbjuder ADP-rapporten, vilket är rapporten för löner i privata sektorn, ledtrådar om hur det går för den amerikanska arbetsmarknaden. Rapporten missade förväntningarna starkt.

Endast 167 000 jobb skapades efter förväntningar på lite över en miljon. Medan marknaderna snabbt reagerade missades de reviderade siffrorna för föregående månad, som steg med mer än de jobb som saknades i juli månads rapport.

Trump antydde att vi skulle få se en fantastisk jobbrapport denna fredag

President Trump bidrog med mer förvirring i ett Twitter-inlägg där han skrev att vi skulle få se en fantastisk jobbrapport denna fredag.

För det första ska inte ens USA:s president ha tillgång till sådan data i förväg. För det andra måste man fråga sig om marknaderna kommer ta ett sådant utlåtande på allvar. Och slutligen, innebär detta att NFP kommer slå förväntningarna, eller att tidigare data kommer revideras högre?

Oavsett vad resultatet blir är det en av de mest emotsedda jobbrapporterna på länge. Denna rapport kommer flera månader in i coronavirus-krisen, vilket innebär att vi kommer få se den påverkan som pandemin har haft på den största ekonomin i världen, en viktig faktor för alla marknadsanalytiker.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto