Home > Det brittiska pundet och Brexit – vad händer med den brittiska ekonomin?

Det brittiska pundet och Brexit – vad händer med den brittiska ekonomin?

Det brittiska pundet (GBP) upplevde en dramatiskt förändring under åren efter Brexit-omröstningen. De fyra och ett halvt år som har gått sedan dess har helt och hållet förändrat hur prisförändringar sker på GBP-paren. Flöden antyder att pundet har blivit mer av en tillväxtmarknadsvaluta och köps och säljs därefter.

Under stor del av denna övergångsperiod har pundet varit mer beroende av nyheter om Brexit snarare än vad Storbritanniens centralbank har gjort. Valutan har även för det mesta reagerat på hur det har gått för andra valutor.  Under pandemin steg USD till en början, men började sen tappa i värde efter att Fed ingrep. Trots faktumet att Storbritanniens centralbank också ingrep har pundet inte haft samma rörelsemönster – istället följde valutan dollarns allmänna trendlinje.

2021 kommer bli ett utmanande år för GBP och för den brittiska ekonomin. Idag utannonserade Goldman Sachs att de har ansökt om att en fransk regulator ska öppna en handelsplats i Paris. Detta kommer som ett svar på försöken att diversifiera efter Brexit – ett projekt de kallar Sigma x Europe. Flera hundra liknande åtgärder har skett under åren efter Brexit-omröstningen. Hur kommer livet efter Brexit egentligen se ut?

Livet efter Brexit

Övergångsperioden har schemalagts att upphöra den 31:a december. Ett optimalt scenario involverar ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien. Trots intensiva förhandlingar och framsteg har de två parterna inte nått en överenskommelse. Så länge som diskussionerna fortsätter lär dock en lösning nås.

Vad händer den 31:a december om inget avtal finns på plats? Ingenting. Och allting. Brexit kommer inte skjutas upp, förhandlingarna fortsätter och så även livet. Den 1:a januari inför EU fullständiga gränskontroller medan Storbritannien enbart kommer införa en del gränskontroller. Den 1:a april kommer Storbritannien börja kräva dokumentation för djur och växter, och den 1:a juli kommer även Storbritannien gå över till fullständiga gränskontroller.

Oavsett hur man ser det blir detta ett steg tillbaka för både EU och Storbritannien. Onödiga gränser skapar onödiga kostnader för handeln mellan de två parterna.

BNP kommer troligtvis dippa under 2021 i Storbritannien. Även om ett avtal nås kommer kostnaderna stiga, vilket i sin tur leder till att både landets BNP och potentiella återhämtning påverkas.

Storbritanniens centralbank kommer troligtvis behålla stora delar av sin ammunition. Om de behöver genomföra fler åtgärder kommer de inte tvivla att göra det under 2021.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto