Home > Det brittiska pundet sjunker efter oro om Brexit utan avtal

Det brittiska pundet sjunker efter oro om Brexit utan avtal

Det brittiska pundets (GBP) volatila beteende fortsätter. Då vi närmar oss slutet av övergångsperioden genererar rykten om en Brexit med eller utan avtal reaktioner på GBP-paren.

Gårdagen såg likadan ut. Pundet såldes aggressivt vid början av London-sessionen efter nyheter att EU-förhandlaren Michel Barnier ser en Brexit utan avtal som en möjlighet. Nyheterna fick omedelbart GBPUSD att sjunka med hundra pip, och EURGBP steg med ungefär lika mycket.

Parterna diskuterar dock fortfarande. Sent i går kväll argumenterade finansiell media för att förhandlingarna pågick långt in på natten baserat på hur mycket pizza som hade beställts sent på kvällen. Det finns med andra ord fortfarande ett jobb att göra, och en sak är säker – GBP har fortfarande utrymme att förflytta sig sent under 2020.

Svårigheter i Brexit-förhandlingarna

Det finns fortfarande svårigheter och parterna börjar få ont om tid. Både politiker och befolkningen har börjat tappa tålamodet, och många i Storbritannien förstår knappt vad Brexit innebär längre.

Igår varnade Barnier att det fortfarande finns skillnader i många frågor, som i ledning och fiskevatten. När det kommer till fiskevatten är de två parterna långt ifrån varandra. Vi pratar här om 700 000 ton fisk värt en halv miljard pund om året som fiskas av EU27. Det ser ut som att EU:s förslag att ge 18% till Storbritannien inte är acceptabelt då Storbritannien kräver 80%. För att nå en kompromiss för en så stor skillnad krävs mycket jobb den kommande månaden. Till följd av det menade Barnier igår att det kan bli en Brexit utan avtal trots allt, vilket fick GBP att sjunka.

En intressant detalj är hur EUR reagerade på detta. Efter nyheterna reagerade även EUR-paren negativt, men de har inte köpts lika snabbt under de låga punkterna. Flödena till EURGBP-korset är tillräckligt starka för att påverka andra viktiga EUR-par, som EURUSD och EURJPY.

Fokus skiftar nu till den brittiska budgetförslaget. Detta förväntas komma nästa vecka, och EU är intresserade av att se om det bryter mot internationell lag. Om det finns någon antydan om att förslaget bryter mot det nordirländska protokollet kan Brexit utan avtal bli allt mer sannolikt. Mer specifikt innebär detta att förtroendet minskar, vilket är en av de mest värdefulla tillgångarna under en förhandling.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto