Home > Det europeiska banksystemet är mer benäget för konsolideringar

Det europeiska banksystemet är mer benäget för konsolideringar

Det europeiska banksystemet har länge setts som en ”bråkstake” för europeisk integration och tillväxt. Varje gång någon jämför USA med Europa kommer argumentet mot europeisk tillväxt från dess svaga banksystem.

Och det har funnits problem i Europa. Ända sedan finanskrisen 2008-2009 har det europeiska banksystemet haft svårt att återhämta sig. Euro-krisen 2012 och hur de finansiella marknaderna gav sig på bankerna skickade riskerna ovanligt högt. USA omkapitaliserade bankerna, vilket Europa aldrig gjorde.

Det är en stor skillnad mellan dessa två banksystem. I Europa är systemet så fragmenterat att det inte är någon som har hört talas om de lokala bankerna – förutom de som bor där.

Ett av ECB:s problem, och ett av deras mål för framtiden, är att låta industrin konsolidera. Detta kommer dock till ett högt, och opopulärt pris.

Fördelar och nackdelar med att tillåta M&A i sektorn

I början av denna månad utannonserade Pfizer-BioNTech att de har tagit fram ett effektivt vaccin, vilket fick aktiemarknaderna att stiga. En av de största stigningarna skedde i den europeiska banksektorn. Hur kom det sig?

Sektorn sågs som väldigt svag vid händelse av en ekonomisk lågkonjunktur. De som brukar sälja kort valde därför att öka sina insatser och satsade på att en lång kris och lågkonjunktur skulle få sektorn att gå på knäna. Efter de positiva nyheterna vände sektorn då värderingarna var så låga.

Ett par dagar senare utannonserade en av de största spanska bankerna, BBVA, att de säljer sin amerikanska verksamhet. Detta är en bank som drabbades hårt av finanskrisen. Exempelvis har de enorm exponering för det turkiska banksystemet och är känd för stora risker.

En intressant sak är att den som köpte deras amerikanska verksamhet betalade 1,3 gånger BBVA:s amerikanska tillgångar på ett pris/bokföring-värde. De flesta europeiska bankerna ligger långt under 1, så detta satte igång en ökning för sektorn då den plötsligt såg som undervärderad av investerare.

BBVA:s aktier steg igen. Snabbspola fram ett par dagar och BBVA utannonserar en hopslagning med en annan spansk bank – Sabadell. Detta är goda nyheter för det europeiska banksystemet då det innebär mer konsolidering. Detta är även goda nyheter för ECB, men dåliga nyheter för de anställda då 2 000 filialer kommer behöva stängas ned.

Som alltid är kostnaderna höga, och opopulära när man omformar en sektor. Detta är varför ordentliga reformer alltid tar tid.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.