Home > Det kan gå bättre än vad du tror för brittiska Mid-Cap- och IT-aktier

Det kan gå bättre än vad du tror för brittiska Mid-Cap- och IT-aktier

Hur FTSE 100 har presterat efter Brexit och under pandemin kan få dig att fundera både en och två gånger på att investera i brittiska aktier, men det finns mer att överväga, vilket avslöjas av andra brittiska börsindex.

Amerikanska S&P 500 når nya rekord, vilket kan få en att fundera kring varför brittiska large-cap-indexet FTSE 100 eftersläpar. Faktum är att FTSE 100 inte visar hela bilden angående brittiska aktier under tiden efter Brexit och pandemin. Idag kommer vi ta en titt på FTSE 250, ett mid-cap-index och FTSE techMARK, vilket är ett index bestående av brittiska IT-företag.

Vad är börsindexen FTSE 250 och techMARK?

FTSE 250 representerar de 250 största brittiska medelstora företagen som faller strax under FTSE 100. Även om beståndsdelarna kan betraktas som medelstora företag har många av dem en internationell närvaro.

FTSE techMARK All-Share-index representerar en uppsättning innovativa och IT-företag som är listade på Londonbörsen. Det kan därmed ses som Storbritanniens motsvarighet till Nasdaq. TechMARK 100 härrör från det bredare techMARK All-Share-indexet.

Ska man köpa aktier i FTSE 250 eller techMARK just nu?

Det första av följande tre diagram visar hur FTSE 100 ännu inte har återgått till den prisnivå som rådde innan pandemin, efter att ha legat platt inför kraschen i mars 2020.

Även om de inte kommer i närheten av de resultat som S&P 500 och andra amerikanska index har uppvisat, visar de efterföljande två diagrammen hur FTSE 250 och FTSE techMARK har överträffat prisnivåerna före pandemin efter att redan ha stigit inför kraschen i mars 2020.

FTSE 100 5-årsdiagram (källa: London Stock Exchange)

FTSE 250 5-årsdiagram (källa: London Stock Exchange)

FTSE techMARK 5-årsdiagram (källa: London Stock Exchange)

Om du hade köpt något av dessa index någon gång under det senaste decenniet hade du tjänat pengar. Trenden verkar fortfarande peka uppåt, så det kan fortfarande finnas pengar att tjäna, men kom ihåg att trenden är bara din vän tills den tar slut.

En prisprognos för FTSE 250 och techMARK 2021

I det nuvarande klimatet är det svårt att sätta hårda siffror på vart de mindre kända brittiska börsindexen kan gå. Teoretiskt sett kan de stiga ända till månen. På en mer dyster not kan fallet blir så långt som 50% om den rådande stigande marknaden avtar. 

Var du kan handla aktier i FTSE 250 och techMARK 

Du kan köpa brittiska mid-cap- eller IT-aktier genom att köpa FTSE 250 eller FTSE techMARK via en ETF, contract-for-difference (CFD), spridning eller ett annat finansiellt instrument med någon av dessa mäklare:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto