Home > Det viktigaste först – Är det björnmarknad eller tjurmarknad?

Det viktigaste först – Är det björnmarknad eller tjurmarknad?

Bull bearVad spelar det för roll om det där bolaget tjänar väldigt mycket pengar om vinsten äts upp av räntebetalningar på deras stora lån? Vad spelar det för roll om ett bolag har ett starkt kassaflöde men all tillväxt ligger bakom dem och det dessutom håller på att bli björnmarknad? De flesta som faller i fallgroparna ovan har misslyckats att se skogen för alla träd; Det var helt andra krafter som bestämde aktiekursen än vad de trodde.

Ett första steg för att komma över en sådan spärr är att tänka realistiskt. I samma stund lägger denne också märke till alla små egenheter som man själv och folk använder sig av för att rationalisera bort att de egentligen inte vet var kursen är på väg, som till exempel de flesta fundamentala företagsanalyser.

Det spelar ingen roll hur hårt du har analyserat en bra aktie om du köper den i en björnmarknad: De flesta aktier är värderade och uppför sig på så sätt att även bra aktier går ner i en björnmarknad. Skillnaden är att en dålig aktie kanske går ner 70% medan den bra bara 30% och återhämtar sig när nedgången är över. Är man å andra sidan som jag är 30% en nolla för mycket.

Med andra ord vill man hellre ha rätt timing och fel idé än tvärtom. I en tjurmarknad spelar det knappt någon roll vad man köper: Allting går upp och man kan inte hjälpa att tjäna pengar precis som när man blir blöt om man går ut i regnet.

I sociala sammanhang är det oftast likadant. I rätt sällskap kan man säga eller komma undan med vadsomhelst och i fel sällskap ingenting: Det enda känsliga är upprättandet av den sociala koden.

Politiker gillar att vända detta till sin fördel: De debatterar energiskt och får folk att bli känslomässigt engagerade i småfrågor medan de stora, viktiga frågorna görs upp bakom kulisserna.

Men tillbaka till björnmarknad och tjurmarknad, vilka nog inte fått någon vidare introduktion än! Det sägs att namnen uppkom efter hur djuren attackerar eller försvarar sig! En tjur stångar uppåt i långa svepande rörelser men är ganska korkad och rusar rakt fram. En björns slag går rakt ner och björnen kan förfölja sitt byte i veckor tills den äntligen slår till.

Så hur vet man om det är björnmarknad eller tjurmarknad? Marknaderna kanske förändras men investerare har alltid agerat på samma sätt på grund av girighet, rädsla eller feghet då människans natur är konstant.

I en tjurmarknad går volatiliteten ner drastiskt och aktier går upp och gör nya högstanoteringar. Speciellt intradayvolatiliteten störtdyker. Den låga volatiliteten gör att man oftast kan köpa hela vägen upp med utan att riskera större korrektioner. En sådan kan istället vara ett tecken på att trenden har vänt.

I en björnmarknad är det tvärtom. Volatiliteten ökar drastiskt och mattan dras undan för de aktier som bara levde på det positiva sentimentet. De störtdyker. Index och individuella aktiepriser går rakt ner under sina tidigare bottnar utan att titta tillbaka. Volatiliteten är dock så hög att man oftast måste sälja på de rekyler som uppkommer för att inte riskera att förlora sin position.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto