Home > Detaljhandeln går ner i USA på grund av coronaviruset

Detaljhandeln går ner i USA på grund av coronaviruset

Detaljhandelsförsäljningen i USA sjönk med 16,4% i april, vilket följde en nedgång med 8,3% i mars. Klädesbutikerna gick ned med nästan 90%. Endast butiker utan fysiska butiker samt livsmedelsbutiker visade på positiva siffror.

Om vi använder USA som ett riktmärke för den utvecklade världen lär det innebära liknande siffror i andra länder. En intressant sak är att coronavirus-pandemin förstärker en trend som började betydligt tidigare – näthandelns ökade närvaro.

Näthandeln växer sig starkare

Nu när social distansering är normen lär det inte vara en överraskning för någon att näthandeln ökar. Folk uppmuntras trots allt att stanna hemma så mycket som möjligt och de lokala ekonomierna stängs ner för att bekämpa pandemin.

Enligt denna data ser vi en naturlig ökning av näthandel, men ignorerar den allmänna trenden som vi sett de senaste åren. Sedan 2004 har butiker utan fysiska butikers del av marknaden stigit 4,5-faldigt, och därmed fått vanliga butiker att blekna i jämförelse.

Dessutom förutspår UBS att trenden kommer fortsätta under 2020 och efter det. UBS förutspår nu att över 100 000 butiker måste stängas ned de närmsta fem åren då allt mer av handeln sker på nätet. Kontorsmaterial ser ut att drabbas som värst, medan reservdelar till bilar verka drabbas minst.

Den sammanlagda nedgången för detaljhandeln de senaste två månaderna är inget annat än ett dramatiskt händelseförlopp som påverkar all form av konsumtion. Eftersom konsumtion är själva ryggraden för ekonomisk tillväxt leder sådan här nedsaktning till att monetära beslutsfattare får kalla kårar.

Denna logik följer även en ond spiral. Om konsumenterna inte spenderar pengar (oavsett anledning) får försäljningen inom detaljhandeln ned. Till följd av detta har återförsäljarna fulla lager och placerar inte nya beställningar från grossisterna. Detta i sin tur leder till minskade fabriksbeställningar, vilket leder till att fabrikerna måste säga upp anställda, vilket i sin tur leder till ökade arbetslöshetsersättningskrav.

Denna korta version av den ekonomiska påverkan av svag detaljhandelsförsäljning visar hur svårt det är för myndigheter och regeringar att möta en ekonomisk kris. Ibland måste beslutet innebära att man väljer mellan pest eller kolera.

Med tanke på detaljhandelsförsäljningen bör det inte vara en överraskning för någon att den amerikanska kongressen godkände ett stimulanspaket till den amerikanska befolkningen. Detta kallas även helikopterpengar, vilket länge har varit ett tabu för kapitalismen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto