Home > Dieselskandalen med Volkswagen fortsätter, nu granskas även Bosch.

Dieselskandalen med Volkswagen fortsätter, nu granskas även Bosch.

Åklagare på USA:s justitiedepartement undersöker nu vilken roll Bosch spelade i konstruerandet av de bilar från Volkswagen som visat fel utsläppsdata, enligt avslöjandena i förra höstens dieselskandal.

Det skriver Bloomberg News och hänvisar till källor som är väl insatta i ärendet.

Utredningen gäller bland annat om Bosch och Volkswagen konspirerade gällande skapandet av den mjukvara som Bosch levererade till de aktuella bilarna, samt om andra biltillverkare använt samma mjukvara för att fuska med utsläppsdata.

I Tyskland har åklagare sagt att de utreder huruvida anställda på Bosch hjälpte VW att utforma mjukvaran så att den visade falska utsläppsnivåer.

I USA är Bosch anklagade i civilrättsmål där bilägare hävdar att Bosch verkligen konspirerade med Volkswagen, och att de dessutom bett Volkswagen om rättsligt skydd i det fall de aktuella bilarna användes i USA.

Bosch hävdar att anklagelserna är ”vilda och utan grund”.

Bosch levererar mjukvara till flera tillverkare av dieselbilar med modeller på den amerikanska marknaden, där ibland General Motors, Ford, Daimler och BMW.

Volkswagen som tidigare varit i stormovädret kring dieselskandalen rapporterade vi om att bolaget har accepterat att betala 1.2 miljarder dollar, som kompensation till amerikanska återförsäljare efter utsläppsfusken. Den totala kostnaden som Volkswagen gått med på att betala uppgår till lite mer än 15 miljarder dollar.

Ljus i tunneln har dock under september månad varit att Volkswagen köper en del av den amerikanska konkurrenten Navistar, till ett värde av 256 miljoner dollar som motsvarar 16.6 procents andel, där affären ses positivt för båda parter och förväntas samtidigt ge Volkswagen ett starkare fotfäste i USA.

Volkswagen (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto