Home > Digitaliseringen kan påverka breda bankprodukter enligt SEB.

Digitaliseringen kan påverka breda bankprodukter enligt SEB.

Fintech-industrin har fått upp ögonen för breda bankprodukter såsom bolån och företagsutlåning, vilket innebär att digitaliseringen framöver kan komma att påverka dessa segment som står för majoriteten av bankernas utlåning.

Det skriver SEB Equity Research i en analys med perspektivet att detta innebär en risk för de etablerade storbankerna.

Hittills har större delen av konkurrensen mot storbankerna främst varit synlig inom segment såsom tillgångsförvaltning, sparande, kort och konsumentlån.

”Genom ökad transparens och minskade distributionskostnader tror vi att utlåningsprodukter som riskerar att drabbas innefattar svenska (och norska) bolån, utlåning till svenska bostadsrättsföreningar och stora delar av bankernas företagsutlåning”, heter det i analysen.

Dessa segment står i genomsnitt för över 50 procent av de svenska storbankernas totala utlåning – mest för Swedbank och Handelsbanken och minst för Nordea.

SEB höll under maj och juni digitaliseringsseminarier med banker, fintech-bolag, infrastrukturbolag och andra aktörer.

En av de slutsatser som SEB Equity Research uppger sig dra efter seminarierna och efter kommunikation med banker under de senaste månaderna är att Swedbank har kommit längst medan Nordea riskerar att halka efter betydligt under de kommande två till tre åren.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto