Home > Distansarbete – är det här för att stanna?

Distansarbete – är det här för att stanna?

I historieböckerna kommer 2020 framförallt handla om COVID-19-viruset. Pandemic förändrade hur vi lever våra liv – från resor till arbete.

Den ekonomiska påverkan av pandemin saknar motstycke. Man kan prata om det i form av BNP och andra ekonomiska indikatorer för att utvärdera påverkan, men möjligheter som gått förlorade under 2020 är svårare att återhämta sig från utan fler uppoffringar under den kommande perioden.

Konsumtionsmönster har förändrats. Hur folk spenderar pengar och hur de värdesätter sina pengar har förändrats drastiskt. Även hur folk jobbar har förändrats. Plötsligt finns det ett nytt alternativ för arbetsgivare – distansarbete. Nedstängningar och restriktioner ledde till att det blev nödvändigt för arbetsgivare att experimentera med distansarbete under flera månader. Mot slutet av pandemin är det nu lättare för företag att jämföra fördelar och nackdelar med detta nya system.

Fördelar och nackdelar med distansarbete

Många vill gärna jobba utan störningsmoment. Detta leder till bättre produktivitet och innebär att man kan fokusera bättre. Problemet är att vi som människor är sociala varelser. Vi tycker om att umgås, prata, diskutera och analysera saker – ansikte mot ansikte.

Stora delar av världens befolkning tvingades arbeta hemifrån om det var möjligt. Som alltid försökte företagen anpassa sig till den nya situationen så fort som möjligt. Som tur var fanns det infrastruktur och teknik för att möjliggöra denna förändring (dvs. internet, videokonferens etc.). Datorförsäljningen steg i taket då nästan alla hushåll var tvungna att skapa ett litet kontorsutrymme, eller åtminstone köpa en laptop.

Den globala valutamarknaden påverkades starkt av dessa förändringar i konsumtionsmönster. Exempelvis köpte alla IT-aktier, vilket ledde till att Nasdaq 100 snabbt slog nya rekord under pandemin. Detta ledde till en lägre USD över hela valutamarknaden, och en risk-on-miljö (högre EURUSD, AUDUSD, GBPUSD – lägre USDCAD, USDJPY).

Att arbeta på distans innebär många fördelar, exempelvis mindre pendling, flexibla arbetstimmar, mer sömn och mer tid med familjen.

Å andra sidan är det många som har svårt att motivera sig själva, och ensamhet har rapporterats som en av de mest avsevärda nackdelarna. Att arbeta hemifrån innebär också många distraktioner och att man måste hantera mindre stabilt WiFi eller internetanslutning. Dessutom finns det de som har haft svårt att sluta tänka på jobbet och ta semester – linjerna mellan arbete och hemmalivet blir helt enkelt mindre tydliga.

En sak är säker – distansarbete är här för att stanna, men alla är inte glada över det. Medan detta kan vara det nya normala finns det antagligen många som väljer att återgå till hur vi hade det tidigare när restriktionerna släpps.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.