Home > The Dividend Investor v.13 ”Stigande utdelning med Wallenstam”

The Dividend Investor v.13 ”Stigande utdelning med Wallenstam”


Fastighetsbolaget Wallenstam har en inriktning främst mot bostadsfastigheter. De äger hyreslägenheter och är faktiskt Sveriges största producent på den fronten. De producerar också bostadsrätter och säljer, en marknad som det skrivits en hel del om det senaste halvåret. Wallenstam har de finansiella musklerna att stå som vinnare i den svagare marknaden för nya bostadsrätter. Medan andra aktörer har det tufft skapar det möjligheter för Wallenstam. Sjunkande priser på mark och byggtjänster är en av följderna av den avsvalnade marknaden. En helt unik styrka och möjlighet som Wallenstam har är den att omvandla ett startat bostadsrättprojekt till hyreslägenheter. Något de också gjorde i höstas och det var något utav ett startskott för medias rapportering om förändringen på marknaden. Nu är ju inte bostadsrättsmarknaden iskall för all framtid och dessutom så är det främst i Stockholm som det svalnat lite. Det behövs fortsatt bostadsrätter men på kort sikt är det svalt och för vissa aktörer är det en utmaning. Wallenstam är dock råstarka och är inte det minsta hotade eller oroade i detta. Medan Wallenstams verksamhet med bostadsrätter fått mest uppmärksamhet i media den senaste tiden är det snarare hyreslägenheterna som är av största intresse i ett långsiktigt perspektiv.

Wallenstam äger hyreslägenheter på bästa läge i framförallt Göteborg och Stockholm och det ger ett makalöst fint och pålitligt kassaflöde. Hyreslägenheter är hett eftertraktat och några vakanser är inte att tala om. Inte heller glapp i hyresintäkter vid in och utflyttning utan om en hyresgäst flyttar ut är den uthyrd och inflyttad mer eller mindre samma dag. Det ger ett väldigt pålitligt kassaflöde och det är just pengarna som skapas i förvaltningen som är mest intressant i mitt tycke. Det andra får vara en trevlig bonus. För Wallenstam likt alla andra fastighetsbolag är det lite speciellt kring det redovisade resultatet. Det inrymmer till stor del orealiserade värdeförändringar, på fastigheter men ibland också andra bokföringsgrejor. Även fastighetsförsäljningar ryms i den redovisade vinsten och det kan också vara en störande sak i en långsiktig syn och kalkyl. Det här med värdeförändringar innebär att när en fastighets värde anses vara högre av olika anledningar så tas det upp som en vinst. Enkelt förklarat kan man säga att redovisningen funkar som så att det motsvarar att alla tillgångar skulle säljas på dagen. En sådan här värdeförändring är inget annat än siffror på ett papper. Inga nya pengar har skapats förrän en eventuell försäljning av fastigheten. Man kan inte betala löner, fakturor eller utdelning med värdeförändringar. Det går att se på fastighetsinvesteringar på olika sätt och den som gillar utdelningar och gärna stadigt stigande sådana så är det förvaltningsresultatet som är av störst intresse. Där snackar vi riktiga pengar. Det är resultatet på att hyra ut och förvalta fastigheterna. Hyresintäkter trillar in i form av riktiga pengar. En del utgifter har man också i form av löner osv så det trillar ut en del riktiga pengar också. Summan av de två blir ett resultat av riktiga pengar som kallas just förvaltningsresultat.

Per 2017 ökade Wallenstams förvaltningsresultat med 10 procent från 733 miljoner kronor till 806 miljoner kronor. En lite starkare ökning än året innan då tillväxten var 9 procent. Utdelningen som är föreslagen är på 1,8 kronor vilket är en höjning med 6 procent från året innan. Utdelningen är uppdelad på två tillfällen om 0,9 kronor vardera i maj och november. Ett starkt och pålitligt kassaflöde som Wallenstam har är en del i starka finanser. En annan viktig parameter för fastighetsbolag är belåningsgraden. Wallenstam har lång historik och erfarenhet och det är inte slumpen som gör att de också har en relativt låg belåningsgrad om 43 procent. Bolag utan den här finansiellt starka ställningen står för en svår utmaning den dagen det blir tuffare tider. En hög belåningsgrad och knackigt kassaflöde och vips är man i bankernas händer. Wallenstam har en mycket sund finansiell ställning och har kontrollen över sitt eget öde. En styrka värd sitt pris.

Som utdelningsinvestering är Wallenstam ingen högavkastare utan mer av en pålitlig utdelningshöjare. På en kurs om 74 kronor är direktavkastningen 2,4 procent. Värderingsmässigt så är substansvärdet ungefär i linje med aktiekursen. Exklusive återköpta aktier och utdelning växte substansvärdet under 2017 med 13,3 procent till nuvarande cirka 75 kronor. Förvaltningsresultatet per aktie är cirka 2,5 kronor och täcker mer än väl utdelningen på 1,8 kronor. Av Wallenstam kan man förvänta sig ett stigande förvaltningsresultat och utdelning över tid. Det är en riktig malaraktie som maler på år efter år. På lång sikt kan det mynna ut i något riktigt stort. Sammanfattningsvis har Wallenstam en rimlig värdering, bergstarka finanser, attraktiva tillgångar i sina hyreslägenheter och god potential.

Jag äger Wallenstam.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto