Home > The Dividend Investor v.20 ”Undvik dåliga aktier”

The Dividend Investor v.20 ”Undvik dåliga aktier”


Egentligen siktade jag på rubriken ”Utdelningar ljuger inte” men det är inte lika talande, vad handlar det om? Dåliga aktier däremot det kan de flesta relatera till och investeringar handlar inte bara om att köpa de bästa aktierna utan det är A och O att inte köpa dåliga aktier också. Dåliga aktier kan definieras olika och man kan göra på olika sätt för att undvika dem. Det finns många olika strategier när det kommer till att investera på börsen och en fördel man får per automatik när man har en utdelningsorienterad strategi är att väldigt många dåliga bolag sorteras bort pga att de inte betalar utdelning. De sämsta bolagen betalar ingen utdelning och medan det naturligtvis också finns bra bolag som inte betalar utdelning kan man enkelt dra alla över en kam och hålla sig till de som faktiskt betalar utdelning. Det finns så många fina bolag att välja mellan som betalar utdelning att man enkelt kan sätta ihop en fin portfölj med bara sådana. Det finns en bok som heter ”Dividends Don’t Lie” av Geraldine Weiss och den är bra men titeln är fantastisk. Utdelningar ljuger inte blir den direkta översättningen till svenska. Vad menar man med det då? Kort och gott menar man att utdelningar består av riktiga pengar och sådan kan man inte fejka en längre tid medan bokföring i övrigt kan trixas med och få saker att se annorlunda ut än vad de är. Ett dåligt bolag skulle kunna trixa med sin bokföring en lång period men betala utdelning kan man bara göra om pengarna finns på riktigt. Visst kan man trixa med pengar också men det varar inte särskilt länge. Tillgången till pengar tar slut ganska snabbt om inte bolaget är livsdugligt. Pengar, krediter försvinner snabbt om inte bolaget är kapabelt att generera nya pengar. Utdelningar ljuger inte.

Utdelningar ljuger inte men de är för den delen heller inte hela sanningen. Bara för att ett bolag betalar utdelning är det inte per automatik en bra investering. Utdelningskriteriet är ett bra första filter för bolag att gå igenom. Väl igenom det skall bolagen synas noga och passera ytterligare test och filter. För egen del har jag investerat med ett utdelningsfokus i över 20 år och jag har gjort på detta viset att jag först filtrerat bort alla bolag som inte betalar utdelning. Men då missar du ju bolag som Netflix, Amazon osv kanske du tänker nu. Det är i alla fall många som sagt så genom åren. Jag bryr mig inte om vad jag missar, fokus är på det jag ”träffar”. Återigen; det finns så otroligt mycket fina bolag att investera i att det är inga bekymmer att sortera bort de som inte betalar utdelning. Utöver diverse värderingsfaktorer tittar jag ofta efter tillväxt. Bolag som genererar stadigt stigande vinster har också möjlighet att höja sin utdelning lika stadigt. Åter till temat att utdelningar inte ljuger, visst kan stigande vinster vara trix eller bokföringsmässiga men här kommer utdelningen in och ger backning. Om vi tar och tittar på Castellum som ett exempel så har de höjt sin utdelning varje år i cirka 20 år. Samtidigt har de redovisat ett stadigt stigande förvaltningsresultat. Om inte den här verksamheten faktiskt gick så bra som rapporterna säger skulle pengarna heller inte finnas att dela ut eller till och med höja utdelningen varje år i 20 år.

Utdelningar ljuger inte och vill man vara försiktig kan man enkelt lägga till ytterligare filter som sorterar bort en stor del av bolagen med högre risk. Gamla stora bolag har redan gått igenom sin mognadsfas, en sorts egen filtrering om man så vill. Över åren sållas svaga och dåliga bolag bort. De presterar inte och till slut får de inte längre finansiering från kapitalmarknaden. Kvar blir bolag som har en fungerande produkt/strategi och som skapar värde i form av avkastning. Bolag på Large Cap, storbolagslistan hör ofta till den här typen. De är lönsamma, mogna och de har gått igenom den där filtreringen. Stora mogna bolag kan alltså vara ytterligare ett filter att använda ihop med utdelning för att filtrera bort ”dåliga” bolag. Precis som utdelningar är heller inte stora bolag hela sanningen utan man måste alltid väga in fler faktorer och se till helheten. Det finns en uppsjö av faktorer att titta på i tillägg till utdelningar och du väljer själv vad just du vill titta på och filtrera fram. Oavsett vilka faktorer man väljer till så är utdelningen en bra utgångspunkt. Utdelningen ljuger inte men är inte hela sanningen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto