Home > The Dividend Investor v.23 ”Utdelningar ljuger inte”

The Dividend Investor v.23 ”Utdelningar ljuger inte”

The Dividend Investor.
Del 1: Utdelningar ljuger inte.
Del 2: Utdelningsaktier.
Del 3: Hur investera i utdelningsaktier.
Del 4: Sprid dina utdelningsrisker.

Det finns flera fördelar med utdelningar och vi skall i den här artikelserien ta upp en rad av dem. Vi börjar med en väldigt kraftfull sak med utdelningar, de ljuger inte. Redovisad vinst går att vrida och vända på och är närapå ett verk av en konstnär. Ett bolag kan må uselt men ändå redovisa vinst. Något man däremot inte kan trixa med eller försköna det är pengar i näven. Något enstaka år kan ett bolag klara av att dela ut pengar de egentligen inte har men att på flera års sikt betala en god utdelning år ut och in det går bara om verksamheten faktiskt genererar pengar.

En fördel här är att utdelningsaktier är lättare att bedöma jämfört med aktier som inte betalar alls. Endast välmående bolag klarar av att betala utdelning regelbundet och på så vis sorterar man snabbt och enkelt bort de ”dåliga” bolagen när man väljer bort de som inte betalar utdelning. Visst finns det exempel på bra bolag som inte betalar utdelning men de faller bort i mängden och det är inte dem vi skall fokusera på i den här artikeln om utdelningsaktier. Tack vare just utdelningen är utdelningsaktier enklare att bedöma, de har ju ytterligare ett nyckeltal att titta på vid analystillfället. Man kan titta på hur utdelningen och andra nyckeltal utvecklats och även se hur bolaget värderats historiskt baserat på utdelningen. Om ett bolag brukar handlas till 3 procent direktavkastning men just nu handlas till 2,5 procent kan det säga något om värderingen. Kanske är det dyrt nu, det kan ge en hint åtminstone och något värt att titta närmre på.

Det är ett bolags kassaflöde som ger verkligt stöd för utdelningen och det behöver täcka den gott och väl för att utdelningen skall vara hållbar. För bolaget är ett starkt kassaflöde viktigt och du som investerar i utdelningsaktier får ju ett eget kassaflöde i form av utdelningar. Ett kassaflöde du fritt kan göra som du vill med. Precis som för bolaget är det även för dig en styrka att ha ett gott kassaflöde. Ett löpande kassaflöde att återinvestera i nya aktier eller vad man så önskar. Kanske något av dina portföljbolag behöver göra en nyemission och då passar det utmärkt att ha det där kassaflödet av utdelningar istället för att kanske tvingas sälja innehav för att delta i emissionen. Ditt kassaflöde av utdelningar gör också att du hela tiden kan köpa nya aktier utan att behöva sälja något annat. Du kan återinvestera allt i samma bolag du får pengarna ifrån eller välja ut ett specifikt innehav du vill satsa mer på. Att pengar stadigt tickar in i portföljen ger dig handlingsutrymme och en finansiell styrka!

Utdelning prognos

En vanlig missuppfattning är att man väljer antingen utdelning eller kurstillväxt. Det går att få både och i samma investering. Det går att hitta bolag som betalar utdelning och har en god tillväxt. Nu är vi inne på två olika sorters utdelningsaktier; Högavkastare som likt namnet antyder betalar en hög direktavkastning men ofta växer inte de här så mycket per år. Den andra sortens utdelningsaktie är den med god utdelningstillväxt. Här är ofta direktavkastningen lite lägre men å andra sidan stiger utdelningen i kronor stadigt med tiden. Om utdelningen stiger så stiger ju även aktiekursen på sikt.

Utdelningsaktier är sunt, det är för alla. För småspararen som vill ha en bättre pension, för barnsparet, för tradern som vill ha en stabil portfölj vid sidan om. Att investera i sunda bolag som stadigt betalar utdelning är en god strategi som på sikt bör ge en avkastning i nivå med index eller faktiskt ännu bättre. Det finns en rad akademiska studier kring utdelningsaktier som vi kommer in på i senare delar av den här artikelserien. Studier som visar på att utdelningsaktier ger bättre avkastning än ett börsindex på sikt.
Med utdelningen i fokus kan man hitta bra investeringar, minst lika bra som någon annan strategi. Utdelningen är en viktig del men inte allt, självklart skall det också vara en bra verksamhet med goda framtidsutsikter osv. Med utdelningen som utgångspunkt kan man titta vidare på övriga kriterier för att hitta ett bolag att investera i. Gör man en nyckeltalssortering på alla svenska aktielistor på bolag med minst 0,5 procent direktavkastning får man över 300 träffar. Det är en riktigt stor bas att sedan filtrera vidare för att finna just det man söker.

Tänk på att dubbelkolla alla uppgifter i bolagets årsredovisning när du väl kommit så långt att du hittat det du vill investera i. När du söker fram din investering använder du kanske program eller websidor för att finna just det du vill ha. För det mesta stämmer uppgifter men det är du själv som ansvarar för att ditt investeringsbeslut är korrekt. Därför är det bra att alltid verifiera info med bolaget självt, via deras årsredovisning eller hemsida.

Detta är introduktionen och första delen i en artikelserie om utdelningsaktier. Denna kommer följas av fler delar med mer information om utdelningsaktier och efter det är vi redo att gå vidare till artiklar om specifika case och utdelningsinvestering i allmänhet.

Håll till godo!

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.