Home > The Dividend Investor v.23 ”6,4% direktavkastning och god tillväxt”

The Dividend Investor v.23 ”6,4% direktavkastning och god tillväxt”


Ofta behöver man välja mellan hög direktavkastning eller utdelningstillväxt men vissa bolag klarar av att prestera både och. Klart godkänd tillväxt åtminstone. Vi skall snabbt titta på Brookfield Property Partners som har en direktavkastning om 6,4 procent och en väntad utdelningstillväxt om 5 till 8 procent. Det är en utav bolagets finansiella målsättningar och senaste höjningen var på cirka 7 procent. De höjde senast i början på året och det är då de brukar höja, den utdelningen som betalas ut i slutet av mars. Utdelningen betalas kvartalsvis och är på 0,315 amerikanska dollars även om man äger den kanadensiska noteringen. Då är det så lustigt att man har köpt aktien i kanadadollar men utdelningen betalas i amerikanska dollar, gäller att ha tungan rätt i mun där alltså. Mellan 2014 och 2017 var den genomsnittliga utdelningstillväxten 6 procent per år.

Kanske låter bolagsnamnet bekant och det med rätta. Det är ett dotterbolag till det jättestora investmentbolaget Brookfield Asset Management som jag tycker är en väldigt bra ägare av två primära anledningar. Dels är det en finansiell stadig aktör att ha i ryggen och dels tycker jag att de arbetar på ett bra sätt med att skapa värde i sina olika verksamheter. De har ett tydligt mål att stadigt växa intäkter och utdelningar och de gör det bra generellt sett. BAM som investmentbolaget förkortas har även fastigheter på annat håll, börshandlade fonder tex men Brookfield Property Partners (BPY) är deras främsta på området och de förvaltar även de andra fastigheterna i koncernen. Totalt förvaltar de ett fastighetsbestånd om 159 miljarder dollar, det är en riktig bjässe alltså. BPY är den i särklass största investeringen för Brookfield Asset Management och utgör kring halva investmentbolagets värde. Fastigheterna är av olika typer och spridda över världen dessutom, kontor, distributionscenter, förrådslokaler osv. De äger också cirka 35 procent av fastighetsbolaget GGP inc som är specialiserade på handelsfastigheter av lite finare sort. Brookfield Property Partners har nyligen lagt ett bud på resterande del av GGP och affären är i rullning. GGPs ägare får en del kontant och en del nya aktier i BPY. För att inte snöa in för mycket i det där nämner jag att utdelning och FFO per aktie väntas fortsätta stiga, det är ju vad som betyder något för dig som småsparare i det här jättebolaget.

Belåningsgraden är kring 50 procent inräknat tillgångar i andra bolag som tex GGP. Det här är ett missvisande sätt att se på det då de bolagen i sin tur har belåning. Ett mer rättvisande synsätt är att exkludera den delen och då är belåningsgraden strax under 65 procent. Det är ingen alarmerande hög belåning men absolut inte låg. Med en jättestor fastighetsportfölj fördelad över vida världen och fastighetstyper av olika slag har de ett pålitligt kassaflöde som ingjuter lugn och stabilitet. Belåningen hänger tätt ihop med ett av de andra finansiella målen nämligen 12 till 15 procent avkastning på eget kapital. De betonar vikten av ett stadigt kassaflöde i samband med belåningsgraden och målet för avkastning på eget kapital. Strategin kring fastighetsportföljen och de fastigheter man äger är att satsa på bra fastigheter av hög kvalitet samt att utnyttja möjligheter att sälja kraftigt uppvärderade/högt värderade fastigheter för att köpa annat med högre avkastning. Där är en global närvaro en stor fördel då man tex kan sälja en dyr fastighet i Europa och köpa en ”billig” i Asien.

2017 var FFO per aktie 1,44 dollar vilket är 6 procent högre än året innan. Sedan start har FFO vuxit med i snitt 9 procent per år. För det första kvartalet 2018 uppvisade bolaget en kraftig tillväxt där FFO per aktie växte hela 12 procent mot året innan, 0,38 dollar mot 0,34 dollar 2017. Onekligen en bra start på året men som långsiktig investerare får man lyfta blicken och inte titta för mycket på ett enstaka kvartal. Sett till historisk prestanda, den starka ägaren, målsättningar och sättet att arbeta på kan man tänka att Brookfield Property Partners kommer fortsätta att leverera goda utdelningar som växer stadigt över åren. Om de uthålligt lyckas växa utdelningen med 5 till 8 procent per år kommer det här vara en helt suverän utdelningsaktie. Hög direktavkastning och så pass god tillväxt som 5 till 8 procent per år det blir fina pengar över tiden. Ränta på ränta gör verkligen underverk. Visst finns det risker som vanligt när det gäller investeringar men just fastigheter har över tid visat sig vara en god placering. Det kan komma svackor på kort sikt som det gjort historiskt men på lång sikt har det ändå varit ett bra tillgångsslag och kommer sannolikt fortsätta vara det.

Jag äger ännu inga Brookfield Property Partners själv men nuvarande nivå kring 25-26 kanadensiska dollar är lockande. Tillsvidare får jag nöja mig med systern Brookfield Renewable Partners som har ungefär samma målsättning med tillväxt osv men det äger vatten och vindkraft.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto