Home > The Dividend Investor v.25 ”Rimlig rabatt på Svolder”

The Dividend Investor v.25 ”Rimlig rabatt på Svolder”


Till skillnad mot fonder så handlas investmentbolagen på börsen ofta till en rabatt mot sina tillgångar och i vissa fall till en premie. Fonder handlas alltid till dess värde på sina tillgångar, till 0 procent rabatt/premie om du så vill. Värderingen på investmentbolagen har gått upp och ned över åren och en enkel och generell förklaring till att en rabatt över huvudtaget förekommer är bla: Man köper en portfölj med bolag och medan man bör gilla de flesta innehaven så kan man inte gilla alla. Det är en förklaring av flera tänkbara till varför man kan köpa dessa bolag till rabatt. Just den förklaringen hänger ihop lite med det investmentbolaget vi nu skall titta lite närmre på.

Per 15/6 var Svolder substansvärde 115 kronor och dess b-aktie handlas nu kring 97 kronor vilket ger en substansrabatt om nästan 16 procent. En jättestor rabatt sett till värderingen det senaste året då den till och från handlats med premie. Blickar man flera år bak i tiden så är rabatten inte ögonhöjande utan närmre det normala. Ser man till Svolders historiska prestanda finner man verkligen ingen anledning att aktien skall handlas med rabatt. Sedan starten 1993 har de presterat en genomsnittlig avkastning om 15 procent per år. Medan man skulle kunna ha åsikter om Svolders portföljsammansättning finns det ingen anledning att tro annat än att bolagets förmåga att skapa avkastning är intakt. Det är trots allt en stor del av caset, förtroende för bolaget och dess förmåga att skapa avkastning. Precis som när man investerar i en aktiv fond, man tror på fonden och förvaltaren. Om man ändå skall hitta något i Svolders portfölj att kritisera skulle det kunna vara dess tyngd i byggrelaterat där de har Serneke, Magnolia Bostad, Nordic Waterproofing och FM Matsson Mora. Det är ju både en potential och risk att exponera sig extra i en viss sektor och sedan en tid är marknaden klart negativ till byggrelaterat. Det har fått aktier i sektorn att backa rejält. Exempelvis är Serneke och Nordic Waterproofing ned kring 20 procent på ett år och Magnolia bostad har backat hela 35 procent. Tillsammans väger de här byggrelaterade bolagen ungefär 15 procent i Svolders portfölj och utgör en inte obetydlig del. De här innehaven har tyngt Svolders prestanda de senaste 9 månaderna där substansvärdet växte 5,9 procent jämfört med Carnegie Small Cap Return Index som steg 8,9 procent. De senaste tre månaderna har substansvärdet utvecklats i linje med bolagets jämförelseindex med en ökning om cirka 7 procent. Värt att nämna är en annan svag presterare Mekonomen som Svolder nu avyttrat helt. Totalt har Svolder en portfölj med god spridning över bolag och branscher med över 20 olika innehav.

Om man ser innehavet i byggsektorn som en potential är det ju bara att smajla och se glad ut medan om man lutar mer åt det negativa hållet så vill man ha ett pris på det. En rabatt som kan motivera risken. Här tycker jag att Svolder nu är ett bra case även om man inte är förtjust i delar av portföljen. Med nästan 16 procent rabatt mot substansvärdet och Svolders starka historiska prestanda ser det ändå aptitligt ut. På kort sik är det som vanligt med börsen och aktier att det kan röra sig snabbt både upp och ned men med ett långsiktigt perspektiv kan Svolder vara en bra komponent i portföljen. Baserat på historisk prestanda och bevisat skicklig förvaltning men de har ju också småbolagsgrejen som talar för dem. Både Amerikansk och svensk historik visar på att småbolag som grupp gett en högre avkastning än breda börsindex. Svolders inriktning är mot den här typen av bolag, små och medelstora som de själva säger. De står sig på egna meriter men den här ”småbolagsbonusen” talar för dem också. I mina ögon är det ett bra sätt att få småbolagsexponering genom att äga Svolder. Det bjuder på riskspridning samtidigt som man får potentialen i både småbolag och Svolders skicklighet. Om man jämför med en fond blir det aktuellt att tänka i banor om förvaltningsavgift och där står sig Svolder bra med kostnader motsvarande en förvaltningsavgift under 1 procent. Jämfört med småbolagsfonder som ofta har en avgift kring 1,5 procent.

I ett utdelningsperspektiv har Svolder en låg direktavkastning kring 1,7 procent men de har fokus på att höja utdelningen regelbundet. Den senaste utdelningen var på 1,63 kronor per aktie och var en höjning om 18 procent mot året innan. Svolder har brutet räkenskapsår och lämnar utdelning en gång per år i november. Bokslutsrapporten presenteras den 27 september och med den förslag till utdelning. Vi får se då vad den landar på men en höjning är väntat.

Det är inte tal om ett fyndläge men det är ett rimligt läge nu i Svolder. De är skickliga och om man tror att de kommer fortsätta att prestera god avkastning på lång sikt är det ett rimligt köp på dessa nivåer.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.