Home > The Dividend Investor v.28 ”Ett knippe utdelningshöjare”

The Dividend Investor v.28 ”Ett knippe utdelningshöjare”

Stigande mynthögar Public Domain
Det finns olika sorters utdelningsaktier och strategier när det kommer till utdelningsinvesteringar. En är att söka hög direktavkastning och en annan är att investera i bolag som stadigt höjer utdelningen. Riktigt bra utdelningshöjare kan ge fantastisk avkastning på lång sikt. Bolagen som år ut och in lyckas prestera god utdelningstillväxt gör det inte av en slump, de är riktigt bra bolag helt enkelt. Investerar man i ett sådant här bolag och är med i det långa loppet får man inte bara en stigande utdelning utan även en stigande aktiekurs. På kort sikt spelar allmänna böärsklimatet och en lång rad faktorer in på kursutveckling men på riktigt lång sikt är det en sak som gäller och det är bolagets fundamentala prestanda. Stiger utdelning och vinst stadigt med tiden så kommer även aktiekursen i slutändan att stiga den också.
I det här inlägget skall vi snabbt lyfta fram ett knippe utdelningshöjare samt ett finurligt sätt att hitta dem. Det finns betaltjänster där man på ett effektivt sätt kan scanna fram bolag som höjt sin utdelning ett visst antal år men om man inte köper de där tjänsterna får man på egen hand hitta sätt att få fram utdelningshöjarna.

Ett sätt är att titta närmre på några professionella placerare. Turligt nog är det inte bara vi småsparare som gillar stigande utdelningar utan så gör även investmentbolagen. Flera av dem har uttryckt fokus på stigande utdelning över tid från sina portföljbolag och om man tittar bland deras portföljbolag kan man hitta ett gäng bra bolag som stadigt höjt sin utdelning.

Tomra. Det norska bolaget med fokus på återvinning och sortering, mest känt för sina pantmaskiner. När du pantar burkar nästa gång så ta dig en närmre titt på maskinen du matar, sannolikt står det Tomra på den de är nämligen störst och bäst på det där. För fem år sedan var utdelningen 1,25 norska kronor och nu i år betalade de en utdelning om 2,1 norska kronor. Utdelningen som höjts varje år under perioden ger en utdelningstillväxt om 14 procent i snitt per år. Direktavkastningen är ungefär 2 procent på kursen 106 norska kronor. Tomra hittar man i Latours börsportfölj.

I Investors portfölj finner man banken SEB som förmodligen inte behöver någon närmre presentation. För fem år sedan delade banken ut 2,75 kronor och har höjt sin utdelning varje år fram till vårens utdelning som kom in på 5,5 kronor. Den genomsnittliga utdelningstillväxten är nästan 20 procent vilket är makalöst bra. Värt att nämna här är att höjningarna i början av femårs perioden var betydligt kraftigare än de senaste. För Tomra som jag nämnde ovan är det tvärt om de senaste höjningarna som varit kraftigast. Det behöver inte betyda något men jag finner det kittlande med Tomras höjningar som blivit allt kraftigare och kommit in på 20 procent per år de senaste två åren.

En titt till i Latours portfölj och ögat fastnar på Assa Abloy som främst tillverkar låssystem till dörrar och liknande. Kanske har du på jobbet eller gymmet en liten plastbricka du håller upp vid en platta intill dörren? Chanserna är stora att det är en produkt från Assa Abloy. Bolaget har haft en väldigt jämn och fin utdelningstillväxt de senaste fem åren där snittet landar på cirka 15 procent. Den ”minsta” höjningen var 12 procent. För fem år sedan var utdelningen 1,7 kronor och nu i våras betalade de 3 kronor. På nuvarande kurs om ungefär 182 kronor är direktavkastningen ungefär 1,6 procent.

Ett annat bolag väl värt att nämnas apropå utdelningshöjningar och investmentbolag är Hufvudstaden. Fastighetsbolaget som till stor del ägs av investmentbolaget Lundbergs har en mycket lång svit av utdelningshöjningar, faktiskt har inget annat bolag på Stockholmsbörsen en längre period av oavbrutna utdelningshöjningar. Fastighetsbolaget Hufvudstaden har höjt sin utdelning varje år i imponerande 20 år. För fem år sedan var Hufvudstadens utdelning 2,6 kronor medan den i våras var 3,3 kronor. Utdelningstillväxten under perioden har i snitt varit ungefär 6 procent. Det är ingen fantastisk tillväxt men heller inte dålig framförallt inte om man beaktar dess uthållighet. Har man en pålitlig verksamhet som Hufvudstaden och dess fastigheter på bästa A-läge och höjt utdelningen i 20 år så är det inget järvt antagande att de höjer även nästa vår. På nuvarande kurs kring 140 kronor är Hufvudstadens direktavkastning 2,35 procent.

Alla fyra bolagen, Tomra, SEB, Assa Abloy och Hufvudstaden är stora fina bolag väl värda en närmre titt. Att superinvesterare som Investor, Latour och Lundbergs äger dem kan ju hinta om att det kan tänkas vara bra bolag. Historiken är ingen garanti för framtida höjningar men ett bra verktyg att använda när man letar efter bolagen som är framtidens utdelningshöjare.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto