Home > The Dividend Investor v.29 ”Winter is coming”

The Dividend Investor v.29 ”Winter is coming”

Winter is coming!

Mitt i högsommaren och winter is coming? Förvisso har sjunde säsongen av Game of Thrones precis kickat igång men den här artikeln handlar snarare om bolaget Skistar.
Med fem destinationer på starka lägen i Sverige och Norge är Skistar störst i norden på alpinanläggningar. De äger även Hammarbybacken som kanske är mer en reklampelare än en vinstmaskin och sedan relativt nyligen äger de även en anläggning St Johann i Österrike. Med tanke på Skistars dominanta ställning i norden är förvärvspotentialen begränsad här och köpet av St Johann ter sig som den givna vägen för bolaget.
winter is coming public domain
Den som läst eller hört Warren Buffett prata har kanske snappat upp det här med ”moat” som han är känd för. För skoj skull kan vi dra en parallell till Game of Thrones när vi förklarar att likt en vallgrav som gör ett slott mycket svårintagligt är moat för ett bolag en verksamhet som är svår att kopiera eller på något sätt hota. Skistar har en moat utan dess like eftersom nya alpinanläggningar inte kan öppna hur som helst. Det kräver stort kapital, tillstånd, mark, infrastruktur mm. Någon ny konkurrent lär inte dyka upp för Skistar. Visst kan annat hota eller påverka verksamheten som tex att det numera är svårare för barn att få ledigt från skolan för att åka på fjällresa. Förr fick man ledigt utan problem och familjen åkte till fjällen den vecka som passar dem. Nu är det mycket mer koncentrerat till sportlovsvecka, påsk osv. Det skapar utmaning för Skistar att fylla upp anläggningarna veckorna där emellan men det har de lyckats ganska väl med.

Skistar har närapå fullt fokus på utförsåkning och den enkla förklaringen till det är för att där finns pengarna. Det är via skipass (biljett till liftsystem) som bolaget drar in de stora pengarna medan längdskidåkning nästan är ett nödvändigt ont då det inte genererar nämnvärda intäkter men ändå behöver finnas där i en okej grad.

I juni presenterade Skistar sin 9 månaders rapport och det var den bästa i företagets historia där omsättningen ökade med 18 procent och resultat per aktie med 20 procent. Resultatet per aktie kom in på 13,74 kronor vilket är 2 kronor upp mot året innan i grova drag. Exklusive engångsposter kan man anta att årsvinsten blir kring 2 kronor högre gentemot föregående år då den var 7,82 kronor. Vinsten kan tänkas hamna kring 10 kronor per aktie och hur går detta ihop tänker du kanske med tanke på att vinsten var 13,74 kronor för de första 9 månaderna. Under delar av året går man säsongsenligt med förlust. Man har löpande utgifter för anläggningar och även om man har en hel del säsongsanställda så måste man ändå ha en del anställda året runt för att säkerställa verksamheten och kvaliteten på den året runt. Sommar i fjällen har växt i popularitet inte minst med växande intresse för cykling och löpning som drar folk men den här perioden är en förlust för bolaget och det får den vara. Det är inte där de stora pengarna finns utan man gör så gott det går på sommaren medan det är på vintern de stora kulorna rullar in.

Utdelningen som betalas i december var förra året på 4,5 kronor och den bör höjas rejält i år, åtminstone till 5 kronor men 5,5 kronor finns det utrymme för. Historiskt har Skistar varit ganska generösa med utdelningar.

I maj i år lämnade EU positivt besked för statlig finansiering av en flygplats mellan Sälen och Trysil. Projektet är planerat sedan länge och med detta besked kan man kicka igång det hela. Säsongen 2019/20 väntas de första flygplanen landa och med dem öppnar nya marknaden att bearbeta och en större tillströmning av besökare i anläggningarna.

2019 arrangeras Alpina VM i Åre vilket är positivt för Skistar. Dels har de erfarenhet sedan tidigare och har lyckats gå vinnande ur arrangemanget men det är också god reklam för anläggningen.

Bokningsläget för den kommande vintersäsongen är hela 14 procent bättre jämfört vid samma tidpunkt året innan. Skistar har aviserat kraftiga prishöjningar på skipass för kommande säsong och dessa två faktorer tillsammans borgar för goda vinster.

Värderingen är hög men inte avskräckande. Beaktat bolagets moat och pålitliga utdelningar kan man motivera köp på de här nivåerna kring kurs 190 kronor. Skistar lär inte bli en kursraket men de lär fortsätta tjäna hyggliga pengar och betala en okej utdelning, konkurrens dyker som sagt inte upp över natten. På lång sikt lockar potential i Europa, via St Johann och via nya förvärv. För aktieägare som gästar Skistars anläggningar finns en aktieägarerabatt på Skidhyra, skidskola och skipass om 15 procent. Rabatten gäller hela familjen och blir snabbt till tusenlappar sparade. För familjen som regelbundet gästar Skistars destinationer är aktien ett solklart köp med tanke på aktieägarrabatten.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto