Home > The Dividend Investor v.30 ”Underhållsfri utdelningsportfölj”

The Dividend Investor v.30 ”Underhållsfri utdelningsportfölj”


Att investera i aktier ger den bästa avkastningen på lång sikt men det kräver normalt sett kunskap och en hel del engagemang. Man behöver läsa händelser, rapporter och hålla sig uppdaterad om sina innehav för att bevaka att de fortsatt är bra placeringar. Det händer regelbundet att bra bolag blir dåliga eller åtminstone går in i en period av tuffa tider. Det kan vara att bolaget i sig faktiskt blir dåligt eller att det fortsatt är bra men inte tillräckligt bra. Ett bolag som inte presterar i linje med marknadens förväntningar får se sin aktie backa oavsett om bolaget presterar fantastiskt bra. Om marknaden handlar aktien med förväntningar om ännu bättre prestanda så kommer den att handla ned aktien så värderingen bättre passar de lägre vinsterna, tillväxten osv. Mycket kan hända bolagen och dess aktier på börsen och det kräver en hel del tid att sätta sig in i dem och att hålla sig uppdaterad. Inte alla har tiden, kunskapen eller intresset att följa bolag och börsen på det viset. Man kan ändå bygga en utdelningsportfölj som kräver minimal tid, kunskap osv. Det finns några olika investeringar som bjuder på bred riskspridning på det viset att man skulle kunna köpa dem och låta dem sköta sig själva. Nästan som att behålla kakan och äta upp den. Börsens goda avkastning, utdelningar men inget av det där tidskrävande. Här är en samling investeringar som lämnar utdelning och torde ge en god avkastning på lång sikt.

Xact Högutdelande. En börshandlad smart beta fond som innehåller kring 45 olika nordiska bolag som uppfyller en rad värdebaserade kriterier som en god stadig utdelning tex. Innehaven är viktade ungefär lika stora varpå inget enskilt innehav utgör en signifikant del av fonden. Betalar utdelning varje år i maj. Ambitionen är att distribuera vidare alla mottagna utdelningar och nu i våras blev utdelningen 5 kronor. Då de underliggande innehaven sannolikt kommer höja sina utdelningar till nästa vår kommer också denna fonden att göra det. På nuvarande kurs om cirka 115 kronor är direktavkastningen 4,3 procent.

Investor. Nordens största investmentbolag som innehåller en lång rad fina bolag, börsnoterade som onoterat. Historiskt har de gett en bättre totalavkastning än börsen och på mycket lång sikt är det sannolikt att Investor fortsätter prestera bra. Utdelningen har de höjt med 1 krona per år i flera år nu och man kan klart vänta sig att de gör så även nästa år. I år betalar Investor totalt 12 kronor utdelning vilket ger en direktavkastning om 3,2 procent på kurser kring 375 kronor. Läs mer om Investor här på Tradingportalen.

Svolder. Vill man ha exponering även i lite mindre bolag är detta ett bra investmentbolag för ändamålet. Svolder investerar i små och medelstora bolag och har presterat god avkastning historiskt. Direktavkastningen är väldigt låg men man har ambition att höja utdelningen stadigt över tiden. Om några månader presenterar Svolder sin bokslutsrapport och förslag till utdelning som sedan betalas i november. På kursen 98 kronor är direktavkastningen cirka 1,6 procent baserat på den senaste utdelningen men de borde höjas i år och i kommande rapport presenteras den alltså. Läs mer om Svolder här på Tradingportalen.

Xact OMXSB Utd. För att verkligen sprida och hålla nere risken är en investering i en bred svensk indexfond en bra komponent i portföljen. Här kan man verkligen snacka underhållsfritt, bara köpa och köpa mer. En indexfond är vad den är och på lång sikt har de alltid presterat bra avkastning. Dåliga bolag försvinner och nya läggs till i index, allting sköts automatiskt utan att man behöver tänka en tanke på det. Det här är en börshandlad indexfond som betalar kontant utdelning varje år i juni. Utdelningspolicyn är att betala 3-4 procent av NAV (värdet på fonden, aktiekursen på ett ungefär). I juni i år betalade fonden 15,71 kronor utdelning vilket ger 3,6 procent direktavkastning på en kurs kring 436 kronor.

Det här är fyra olika relativt underhållsfria investeringar som man skulle kunna köpa och knappt behöva göra mer än att ta emot utdelningarna som tickar in år efter år. Utdelningsinvestering är inte bara för börsnördar, det behöver inte ta mängder med tid i anspråk. Var och en kan ha olika anledning att vilja få utdelning, det kan tex vara att man vill använda den till en guldkant på tillvaron eller att leva på den som pensionär. Bara fantasin sätter begränsningar kring varför man vill ha utdelningar. Utöver de investeringar jag redan nämnt finns det fler som tex investmentbolagen Latour, Industrivärden och Kinnevik. Även dessa skulle man kunna köpa och låta dem sköta sig själva. De har presterat bra historiskt och de har riktigt vassa förvaltare som arbetar på att skapa avkastning åt dig som ägare. En mix av alla nämnda investeringar här ger en underhållsfri utdelningsportfölj som bör generera stigande utdelningar på lång sikt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto