Home > The Dividend Investor v.31 ”4 bolag med utdelning nu i höst”

The Dividend Investor v.31 ”4 bolag med utdelning nu i höst”

Att köpa en aktie enbart för att den delar ut en viss tid på året är ingen bra strategi. Om man däremot kan investera i bra bolag som dessutom lämnar utdelning en viss tid på året så är det en annan sak. Man kan ha olika anledningar till att vilja ha utdelning en viss månad på året och medan det egentligen går lika bra att få allt på tex våren och sedan själv fördela ut det över året så är vi många som uppskattar utdelning årets alla månader. Utdelningen fastställs på bolagens årliga bolagsstämma som i de flesta fall är på våren. Historiskt har också utdelningen i våra svenska bolag betalats till fullo på våren men nu ser det lite annorlunda ut. En rad bolag har delat upp utdelningen och betalar en del på våren i samband med stämman och en del senare på året. För de flesta bolagen är detta inte bara en käck grej utan det är även positivt för dem då utdelningen inte gröper ett så stort hål i kassaflöde och kassa vid ett tillfälle. Att dela upp utdelningen ger två lite mindre belopp att hantera för bolagen. Här följer 4 stycken bolag som har utdelning kvar att betala under 2018 och som dessutom anses vara så kallade utdelningsaktier.

Castellum. Fastighetsbolaget som höjt sin utdelning varje år sedan börsnoteringen 1997. De delar ut 5,3 kronor per aktie under 2018 där 2,65 kronor återstår att delas ut med x-datum 21/9. Castellum brukar höja sin utdelning lika mycket som de lyckas växa sitt förvaltningsresultat och inför nästa år ser det väldigt ljust ut med en tillväxt om 14 procent under de första 6 månaderna 2018. En saftig utdelningshöjning är att vänta i Castellum nästa år alltså där första delen av utdelningen betalas efter årsstämman i mars. Köper man nu får man utdelning i september i år och nästa gång redan i mars 2019. Castellum handlas nu kring 158 kronor vilket är precis i linje med substansvärdet och kan tyckas vara en rimlig värdering.

NCC. Byggbolaget som backat rejält det senaste året likt övriga byggsektorn. Marknaden är iskall till allt byggrelaterat och anledning är oro kring bostadskris bla. På kort sikt är marknaden vad den är och en investering i NCC kan bli dålig men i ett längre perspektiv ser det ljusare ut. Bolagets tjänster kommer behövas även i framtiden och de lär kunna prestera vinster som motiverare nuvarande kurs kring 141 kronor. Bolagets VD har meddelat att han efter sommaren kommer yttra sig kring den strategiska genomlysning av bolaget han nu gjort under en tid. Det skulle kunna leda till mer nedskrivningar vilket inte vore en överraskning men ändå något som kan pressa aktien ytterligare. Åter igen något som påverkar på kort sikt och har man det i åtanke vid en investering vet man om det och kan blicka framåt. Den finansiella ställningen i NCC är urstark och de kan ta sämre tider och engångskostnader utan problem. Utdelningen om 8 kronor är fördelad på 4 kronor i våras och resterande 4 kronor med x-datum 2/11.

Telia. En aktie väldigt många av oss äger eller någon gång ägt. Sedan noteringen har den inte varit värst rolig och faktiskt inte de senaste åren heller i spåren av muthärvor och exits i diverse östländer. Nu är det dock ett annat Telia som kommit en bra bit på sin renodling där de säljer i öst och fokuserar sin verksamhet här hemma. De har ett rejält återköpsprogram där de köper och makulerar aktier för 5 miljarder kronor per år i tre år. Kassaflödet växer och enligt sin egen utdelningspolicy skall detta betyda höjd utdelning redan nästa år. Utdelningen på 2,3 kronor är fördelad på hälften på våren och en andra del i oktober med x-datum 19/10. På kursen 42,27 är direktavkastningen saftiga 5,4 procent och nästa år väntas alltså utdelningen höjas ytterligare.

Investor. Nordens största investmentbolag med stora innehav i bla Atlas Copco och SEB. Vad man kanske inte tänker på är att de totalt sett har en stor exponering i vårdrelaterade verksamheter så som AstraZeneca, Mölnlycke, BraunAbility mfl. Över 20 procent av Investor är bolag i vårdsektorn som är en vinnare på megatrender som ökad livslängd och ökat välstånd världen över. Två starka faktorer som driver efterfrågan på lång sikt. Investor är en flitig utdelningshöjare och har höjt sin utdelning med en krona per år i flera år nu och nästa år fortsätter sannolikt den trenden. Av Investors utdelning om 12 kronor har de redan betalat 8 kronor och 4 kronor återstår med x-datum 9/11. Läs mer om Investor här på Tradingportalen.

Fyra stycken rimliga utdelningsaktier med goda utdelningar på ingång och dessutom sannolika utdelningshöjningar kommande år. X-datum som nämns betyder den första dagen en aktie handlas exklusive rätt till utdelning och du behöver således äga aktien handelsdagen innan X-datum för att ha rätt till utdelningen.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.