Home > The Dividend Investor v.31 ”5 dagligvarubolag med utdelning”

The Dividend Investor v.31 ”5 dagligvarubolag med utdelning”

foods Public Domain
Återkommande försäljning är åtråvärt och där är dagligvaror bland det hetaste man kan tänka sig. Dagligvaror är sådant vi köper i matbutiken, varor vi förbrukar dagligen och köper om och om igen. Varor som vi måste ha till vardags, vi äter, vi sköter vår hygien osv. Vi köper mer toapapper och paprika vecka ut och in. Detta beteende och köpmönster gör denna typ av varor konjunkturokänsliga, mat och tandkräm osv slutar vi inte köpa för att det är tuffa tider. Det pålitliga kassaflödet man kan se i många av bolagen i den här sektorn betyder ofta pålitliga utdelningar. Tittar man i Norden och i USA finns det många olika bolag att titta närmre på i den här sektorn. I den här artikeln lyfter vi fram 5 stycken med en hygglig utdelning.

Pepsico är bolaget bakom drycken Pepsi som det förknippas med i huvudsak men det är så mycket mer än bara Pepsi. Pepsico är en bjässe på drycker och snacks, flingor mm. Intäkterna är fördelat ungefär hälften/hälften dryck/snacks. Ett par vanliga produkter på frukostbordet som Havre Fras och Tropicana juice är bägge produkter från Pepsico. Bolaget är en utdelningshöjare av rang och i år är deras 45:e år i följd som de höjer utdelningen. Tack vare sin diversifierade verksamhet och stora satsning på Pepsi Max har Pepsico klarat sig betydligt bättre än konkurrenten Coca Cola i följd av svikande konsumenter på läskedryck. Pepsicos kvartalsutdelning om $0,805 summerar till $3,22 i årstakt och en direktavkastning om cirka 2,8 procent på kursen $116. Utdelningsandelen är en bit över 60 procent vilket är godkänt och visar på utrymme för fortsatta höjningar.

Orkla är en gigant här i norden med en jätteportfölj av varumärken som vi känner till och älskar. För att nämna några; Kalles kaviar, Felix och Abba. Bolaget hör hemma i Norge och dess aktie handlas på den norska börsen. Orkla är inte enbart dagligvaror utan har även annan verksamhet och investeringar. I denna bild får man en snabb överblick av Orklas verksamhet.
Orkla från orkla dot no
Utdelningen höjdes i år till 2,6 NOK efter att ha legat på 2,5 NOK i flera år. Det är alltså ingen utdelningstillväxt värd att nämna men en stadig utdelning åtminstone. Direktavkastningen är cirka 3,2 procent på kursen 81,75 NOK. Vi lär fortsätta köpa Kaviar och Schampo även i framtiden. Aluminiumprofiler och husfärg som de dessutom äger är inte lika stadigt och jag föredrar faktiskt en renodling i bolaget.

Midsona är inget stort bolag med bara några miljarder kronor i börsvärde men ack så intressant. Långsiktigt kan det tänkas ha stor potential. De äger varumärken som Kung Markatta och Dalblads och efter uppköpet av Bringwell får de en hel hop med ytterligare varumärken och produkter. Midsona har genom åren förvärvat en rad fina bolag/varumärken och det är en mycket intressant portfölj varumärken de byggt upp. Det finns goda samordningsvinster att göra på att ha många varumärken under ett tak. Midsona har betalat utdelning i flera år, 2013 var den 0,5 kronor och i år lämnade man 1,1 kronor i utdelning. På kursen 48,5 kronor är direktavkastningen cirka 2,2 procent. Stigande vinster och fler förvärv i framtiden ger utrymme för höjd utdelning.

General Mills är ett bolag med börsvärde på ett par hundra miljarder kronor, en stor varumärkesportfölj och 150 år på nacken. Bolaget äger tex Old El Paso som är världens största tillverkare av tacoprylar. Glassen Häagen-Dazs behöver du bekanta dig med omgående om du inte redan känner till den. Frukostflingorna Cheerios verkar vara obligatorisk frukost i USA ty man ser dem i väldigt många filmer och serier. Detta är bara några av de starka produkter och varumärken som General Mills har. Värderingen är inte uppenbart billig men verksamheten är stadig och likt de gjort i flera år bör de kunna fortsätta höja utdelningen. Kvartalsutdelningen är på $0,49 och utdelningsandelen är kring 70 procent. På kursen $55 är direktavkastningen 3,5 procent. Justerat resultat per aktie för General Mills har växt varje år de senaste 5 åren och prognosen för innevarande verksamhetsår är en vinsttillväxt om 1-2 procent.

Ett bolag i dagligvaruhandeln som knappast behöver någon närmre presentation är ICA. Bolaget på börsen är främst en grossist till ICA-butikerna som ägs av en handlare. ICA har en mycket stark marknadsposition i Sverige som den solklart största aktören, ungefär dubbelt så stor som tvåan Axfood. ICA har även bankverksamhet, butiker i Baltikum och Apotek Hjärtat. Den sistnämnda tycker jag är extra intressant, det verkar vara en lyckad kombination att ha ett eget apotek i anslutning till ICA-butiken. De ligger ofta vägg i vägg och jag kan ana ett kundbeteende att man väljer att handla hos den ena pga den andra. Man behöver Köpa allergimedicin och köpa mat skulle man ju ändå göra, smidigt att välja Apotek Hjärtat och sedan gå vidare till ICA och handla maten där. ICA är närmst konsumenten jämfört med övriga nämnda bolag och med det har man än mer stabil försäljning. ICA får ju försäljning oavsett om kunden väljer Old El Paso eller Santa Maria tacoprylar. I dagsläget har ICA inget överhängande hot från befintliga aktörer medan man på sikt måste bevaka sina andelar när handeln går över till webben mm. ICA är med på banan när det kommer till mat online, det är än så länge i sin linda i Sverige men en tydlig trend att det ökar. Man kan förvänta sig att ICA även i framtiden är en mycket stark aktör inom dagligvaruhandeln. Utdelningen har höjts flera år i rad och i våras lämnade man 10,5 kronor utdelning vilket på kursen 323 kronor ger en direktavkastning om 3,2 procent.

Mat, tvål, tandkräm osv behöver vi i alla tider och stadig försäljning borgar för stadig utdelning. Hoppas du finner något av dessa 5 bolag värt att titta närmre på.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto