Home > The Dividend Investor v.33 ”3 stadiga utdelare”

The Dividend Investor v.33 ”3 stadiga utdelare”

Stigande mynthögar Public Domain
Pålitlig utdelning är en uppskattad egenskap bland investerare, gärna stadiga höjningar men ett starkt förtroende att utdelningen åtminstone inte sänks är värdefullt. Av olika anledningar kan man vara beroende av kassaflödet i form av utdelningar och man vill inte ha käppar i hjulen bara för att börsen surar lite. Oavsett börsklimat behöver man sin utdelning och vilka bolag man äger kan vara skillnad som natt och dag. Ett tydligt exempel är Swedbank och Handelsbanken i finanskrisen. Handelsbanken med sin försiktigare profil och starkare finansiella ställning tågade på genom finanskrisen och höjde sin utdelning medan det svagare och mer risktagande Swedbank var på ruinens brant, drog in sin utdelning helt i ett par år och gjorde en nyemission dessutom. Föreställ dig sitsen om du är beroende av utdelningen och den dras in helt och hållet, inget kul alls. Det kan exempelvis vara institutioner eller pensionärer som betalar mat och uppehälle för sina utdelningar. I år får du ingen lön, ingen lön! Ja det vill man ju undvika och medan man inte får några garantier på börsen kan man i vart fall söka investeringar med god sannolikhet att de inte sänker utdelningen. Här kommer 3 stadiga utdelare och med stadig avses utdelningen. Aktiekurser svajar en del över tid medan utdelningen höjs eller är oförändrad i stadiga utdelare.

Atlas Copco är ett svenskt verkstadsföretag som tillverkar bla tryckluft och vakumprodukter. De har fina marginaler, god avkastning på eget kapital och hör till de bäst ansedda bolagen i sektorn. Till följd har Atlas Copco oftast en något högre värdering än sektorkollegorna men det är välförtjänt ty de presterar desto bättre också. Atlas Copco har visat sig vara en mycket pålitlig utdelare och har inte sänkt sin utdelning på flera decennier. Bonusutdelning har det blivit några gånger och oftast har de höjt ordinarie utdelning. Nyckeln till denna prestation är delvis en bra verksamhet som inte binder lika mycket kapital som många andra bolag och en god utdelningstäckning. För 2017 väntas vinsten bli strax under 15 kronor och utdelningen på lite drygt 7 kronor. Vinsten täcker gott och väl utdelningen och även om vinsten skulle falla rejält finns det gott om fallhöjd och ändå utrymme för utdelningen. För Atlas Copco b som handlas kring 266 kronor är direktavkastningen cirka 2,6 procent räknat på utdelningen som betalas ut under 2017.

VF Corp med ticker VFC är ett amerikanskt bolag som äger en rad starka klädmärken. Lee och Wrangler är två jeansmärken de flesta känner till. De äger även The North Face som är världens största och starkaste varumärke för friluftsprylar som kläder, ryggsäckar osv. VANS är ännu ett starkt märke kanske mest känt för sina ikoniska sneakers men som också gör allehanda klädesplagg och accessoarer. Vi svenskar tänker kanske på Fjällräven Kånken när vi tänker på ryggsäckar och ett starkt bolag på den fronten medan VF Corp är en bjässe på allvar med en marknadsandel i USA om 55 procent med sina märken Eastpak, Timberland och The North Face i första hand på just ryggsäckar. VF Corp är en så kallad ”S&P500 Dividend Aristocrat” vilket betyder att de höjt sin utdelning varje år i minst 25 år. Nästa steg kallas Dividend Kings och då har man höjt i minst 50 år och VF Corp närmar sig faktiskt med sina 44 år som de höjt sin utdelning. Bolaget äger en rad mycket starka varumärken och är inte hotade av retaildöden som vissa återförsäljare kan vara. VF Corp är en tillverkare och deras starka varumärken efterfrågas på nätet såväl som i fysiska butiker. I dagarna meddelade bolaget förvärv av några nya varumärken varav Dickies är ett av dem. Förvärvet på strax under en miljard dollar betalas kontant och väntas medföra högre vinst ganska omgående. Direktavkastningen är cirka 2,7 procent på kurs strax under $63.

Investor är Sveriges största investmentbolag och behöver kanske ingen närmre presentation men de har visat sig vara en hygglig utdelare på senare år. I finanskrisen sänkte de sin utdelning lite från 4,75 kronor till 4 kronor för att senare höja med en krona varje år som en klocka. År efter år höjde Investor utdelningen med en krona till 11 kronor som den var nu i våras. I början av utdelningsstreaken var utdelningstillväxten väldigt kraftig för att sjunka år efter år eftersom höjningen om 1 krona var konstant medan utdelningen stadigt steg. Senaste höjningen var från 10 till 11 kronor vilket betyder 10 procent utdelningstillväxt. Investor har flaggat för att höjningen kan bli mindre nästa vår till följd av sänkt utdelning från Ericsson bla. Nu väger ju inte Ericsson så tungt i Investor varpå det inte borde slå så hårt men om det dessutom skulle behövas en nyemission i Ericsson som det spekulerats kring kan det påverka mer. Investor lär höja utdelningen även nästa vår, förhoppningsvis en krona men kanske lite mindre än så. På kursen 376 kronor är direktavkastningen precis under 3 procent beräknat på utdelningen om 11 kronor som betalades i våras.

Som sagt ingen garanti men ett bra bolag med goda utsikter och en fin historik är en rimlig fingervisning åtminstone kring kommande utdelningar.

Jag äger aktier i de tre bolagen, Atlas Copco, VF Corp och Investor.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto