Home > The Dividend Investor v.37 ”4 månadsutdelare”

The Dividend Investor v.37 ”4 månadsutdelare”

Kalender månader public domain
Många är vi som gillar utdelningar och att få dem ofta kan ge extra glädje. Det finns bolag som lämnar utdelning varje månad och om man bara investerar i ett bra sådant bolag kan man alltså luta sig bak och glädjas åt härliga utdelningar månad efter månad. Jag poängterar att man skall söka bra bolag, läs på ordentligt innan en investering. Att bara köpa något på grund av en hög direktavkastning eller månadsfrekvens på utdelningen kan bli förödande. Här kommer förslag på fyra stycken månadsutdelare att titta närmre på.

Först ut är ett fastighetsbolag noterat i Kanada: Northwest Healthcare Properties. Det är en REIT vilket är en slags bolagsstatus som enkelt innebär att de är befriade från skatt om de delar ut minst 90 procent av beskattningsbara intäkter. För denna typ av bolag använder man nyckeltalet FFO som grovt förenklat ersätter nyckeltalet EPS (earnings per share) i dessa bolag.
Som namnet antyder äger bolaget fastigheter i vårdsektorn, vårdcentraler osv. Fastigheterna är utspridda i flera länder världen över; Kanada, Tyskland, Brasilien, Australien, Nya Zeeland. Med tanke på demografisk utveckling har bolagets inriktning mot vårdfastigheter framtiden för sig. Utdelningen som i årstakt är på $0,8 och utgör kring 85 procent av FFO (81 procent av justerad FFO/AFFO) vilket är bra för en REIT. På kursen $11,13 ger en direktavkastning om 7,2 procent. En för bolagstypen sund utdelningsandel och god outlook för fastighetstypen de fokuserar på borgar för uthållighet i utdelningen. Jag har skrivit om bolaget tidigare här på Tradingportalen. Läs mer i denna länk.

Ytterligare ett fastighetsbolag med månadsutdelning är amerikanska Realty Income, de har till och med gjort mynt av det i sin slogan: ”The monthly dividend company”. Bolaget äger fastigheter i de flesta av USAs stater samt Puerto Rico. Inriktningen är fastighetstyp med en enda hyresgäst tex en biograf, ett gym eller en dollar store. Bolaget har mycket noga valt ut hyresgäster för att skärma sig mot ”retaildöden”. Hyresgästerna skall ha investment grade kreditrating samt en verksamhet som inte hotas av e-handeln. Stora hyresgäster är Fed Ex, gym och biografer men också apotek, dollar stores mfl. Hyresavtalen som bolaget tecknar med sina hyresgäster är snudd på genialiska, de innehåller årliga höjningar vilket är bra men vad som är suveränt är att de tecknar vad som kallas ”triple net” avtal. Innebörden av detta är att hyresgästen står för alla utgifter relaterade till fastigheten, skatt, försäkring, underhåll osv. Realty Income får på detta vis ett mycket stabilt och pålitligt kassaflöde. Utdelningen brukar de höja flera gånger per år och räknat i antal år i följd så har de höjt utdelningen i över 20 år nu. I årstakt är utdelningen $2,538 och på en aktiekurs kring $59 är direktavkastningen 4,3 procent. Realty Income har presterat en mycket fin tillväxt över lång tid vilket resulterat i mycket god avkastning för dess ägare. Sedan noteringen 1994 har aktien gett en årlig genomsnittlig avkastning om 16,4 procent. En del av detta är utdelningen som sedan noteringen haft en årlig tillväxt om 4,7 procent i snitt. REITs finansierar sig annorlunda mot vad vi är vana vid från våra svenska fastighetsbolag. De finansierar sig till mycket större del av eget kapital. Detta gör de genom att stadigt ge ut nya aktier. Kapitalet från nya aktier investeras i fler fastigheter och summan av det hela blir ökat resultat per aktie. Det är alltså vad man skall fokusera på! I vårat ”svenska” perspektiv kan vi tycka det knasigt att de ger ut nya aktier löpande men det är så det fungerar där och det fungerar bra. Börsvärdet är cirka 130 miljarder svenska kronor och portföljen rymmer fler än 5000 fastigheter.

Många är vi som gillar preferensaktier och dess utdelningar. I USA finns det stora mängder att välja från men också många börshandlade fonder man kan investera i på temat. Världens största kapitalförvaltare Blackrock har en börshandlad fond som heter iShares U.S. Preferred Stock med ticker PFF. Fonden innehåller 284 stycken olika preferensaktier och avgiften ligger på 0,46 procent. De senaste 5 åren har totalavkastningen varit 6,3 procent. Utdelningen varierar lite mellan månaderna men på kursen $38,76 är direktavkastningen cirka 5,65 procent.

Avslutningsvis kommer ytterligare en börshandlad fond men på ett annat tema. Att investera i breda börsindex är en vida spridd och rekommenderad strategi och det finns flera börshandlade fonder med inriktning på sådana här breda index. Så man med gott samvete kan kalla det för indexinvestering. Det finns ett index som heter Dow Jones Industrial Average och det utgörs av 30 st stora amerikanska bolag, liknande vårat svenska OMXS30. SPDR har en fond som bär samma namn som detta index och har tickern DIA. Utdelningen betalas månadsvis och direktavkastningen är cirka 2,1 procent på kursen $218. Avgiften är rimliga 0,17 procent.
Två stycken enskilda bolag i form av fastighetsbolagen Northwest Healthcare Properties och Realty Income samt två börshandlade fonder med breda innehav och god riskspridning. Förhoppningsvis finner du någon av dem värda en närmre titt och kanske en plats i portföljen. Utdelning varje månad!

Utav dessa placeringar äger jag själv Realty Income.

Taggar: