Home > The Dividend Investor v.40 ”There is always a bull market somewhere”

The Dividend Investor v.40 ”There is always a bull market somewhere”


Senaste tiden har jag lyssnat en mer än vanligt på Jim Cramer och hans TV-program Mad Money samt böcker som han skrivit. En högljudd karaktär men ack så kunnig. Idag kom jag att tänka på en sak han sakt: ”There is always a bull market somehwhere”. I en av sina böcker förklarar han närmre vad han menar och betydelsen är att om man letar noga går det alltid hitta bra investeringar till rimliga värderingar. En sektor kan vara högt värderad men om man gräver noga kan man i den hitta ett bra bolag med sund attraktiv värdering. Tankarna tog mig in på detta efter att jag tänkt på att Stockholmsbörsen är historiskt högt värderad nu. Mycket ser dyrt ut men det finns attraktiva bolag, till och med hela sektorer. Jag tänker på banksektorn som utvecklats sämre än börsen hittills i år. Själv har jag ökat nyligen i Handelsbanken som är min favorit i sektorn, förvisso högst värderad av bankerna men den bästa i mitt tycke. Tidigare har jag skrivit om Handelsbanken här på Tradingportalen, läs det inlägget i denna länk.

Hela banksektorn har presterat sämre än börsen som helhet, som ni ser i bilden ovan är det stor skillnad. Bankerna är sunda och värderingarna likaså. Estimaten för innevarande år är svagt backande vinster men på några års sikt är estimaten högre. Som grupp lämnar bankerna rejäl utdelning, Handelsbanken är den med lägst direktavkastning om 4,1 procent på senaste utdelningen om 5 kronor. Nästa vår väntas den höjas rejält, estimaten är på nästan 6 kronor. Swedbanks direktavkastning är desto högre på närmare 6 procent. Rejäla utdelningar alltså och rimliga värderingar på hyggliga framtidsutsikter.

Vill man inte investera direkt i en enskild bank finns det några olika sätt att få exponering. Bank utgör kring en tredjedel av index och en vanlig indexfond ger således god exponering mot bank. Handelsbanken är Industrivärdens största innehav och väger kring 22 procent av dess portfölj. Ett annat investmentbolag med bankexponering är Investor där banken SEB väger 13 procent. En placering i Finska Sampo ger en stor exponering i Nordea.

En annan sektor som åtminstone rent operativt är otroligt stark nu är bygg. Bolagen går på högvarv och nästa år väntas deras främsta utmaning vara brist på personal och att det håller bak omsättning i enskilda bolag och hela branschen i byggtakt. Den heta marknaden leder till högre marginaler då man kan välja de bästa uppdragen samt ta mer betalt generellt. Det finns många byggrelaterade bolag på börsen men om man tittar på de stora så har både Skanska och NCC pressats på sistone av nedskrivningar som slår mot redovisad vinst. Sett över de senaste tre månaderna har byggsektorn gått betydligt sämre på börsen än OMXS30. Skanska och NCC är tunga faktorer i den här utvecklingen och senaste tidens nedgång kanske rentav är ett fint köpläge i dessa. De kommer bägge ha en mycket god marknad de närmsta åren. Båda två har historiskt varit generösa utdelare och lär vara så även de kommande åren. Jag äger Skanska men tycker att även NCC är ett bra bolag. Värt att titta närmre på åtminstone, kanske är de här två byggarna en ”bull market”.

En bullmarket behöver inte vara ett specifikt bolag, sektor eller land utan man skulle kunna syfta till något som tex megatrender. Om man placerar på mycket lång sikt kan man mena på att megatrenden med ökad livslängd och befolkningstillväxt är en bullmarket. Vi lever allt längre och Essitys försäljning av inkontinensskydd lär öka stadigt i en lång tid framöver. Poängen är att bullmarknaden finns nog alltid där som Jim Cramer säger, man behöver bara leta efter den och hitta den. Det som är en bullmarket för dig kan vara något annat för andra investerare, vi har alla olika perspektiv i våra investeringar. I varje affär finns det alltid en köpare och en säljare, det du tycker är en bull market finner någon annan värt att sälja alltså. Börsen fungerar på det viset och likt mycket annat här i livet är det för väl att vi är olika.

Bland de möjligheter som bjuds nu, bull markets om man så vill finner jag just banksektorn extra lockande. Där är som sagt värderingarna sunda och framtidsutsikterna hyggliga. I kombination med bra direktavkastning är detta ett attraktivt case för en utdelningsinvesterare. Läs min artikel om Handelsbanken som jag länkar till ovan i detta inlägg, där får du lite mer ingående info om banken och diverse nyckeltal osv.

Sampo som jag snabbt nämnde i detta inlägg tycker jag är ett mycket intressant bolag. Utöver att de är storägare i Nordea så äger de även försäkringsbolag som tex if. Försäkringsbolag kan vara en lukrativ verksamhet och Sampo och dess bolag har presterat väl. Som utdelningsaktie är den också en hit med stadigt höjda utdelningar de senaste åren. Utdelningen var 2,3€ i våras och estimaten för nästa vår är lite drygt 2,4€. På nuvarande kurs kring 44,5€ ger det en direktavkastning om 5,4 procent. För innevarande år är p/e kring 15-16 för Sampo vilket ihop med den goda direktavkastningen kan locka till närmre titt på bolaget. Jag gillar Sampo men äger det ännu inte.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto