Home > The Dividend Investor v.41 ”Skistar efter bokslut”

The Dividend Investor v.41 ”Skistar efter bokslut”


Tidigare i år skrev jag här på Tradingportalen om Skistar och dess förträffliga verksamhet med bra ”moat”. Jag spekulerade i en vinst kring tian per aktie och en utdelning som kunde bli bortåt 5,5 kronor. Läs artikeln i denna länk.

Nu har bolaget presenterat sitt bokslut som är det bästa i företagets historia med uppnådda och överträffade finansiella målsättningar. St. Johann in Tirol som förvärvades förra verksamhetsåret bidrar med ett positivt resultat om 6,2 miljoner kronor före avskrivningar vilket är mycket glädjande. Det är sannolikt i den här regionen bolaget kommer växa på mycket lång sikt. Mer om det snart.
Vinsten per aktie blev 9,96 kronor och utdelningen föreslås bli 5,5 kronor.
Nu är alltså facit här och det är en historiskt hög vinst och en fin utdelning bland annat men hur skall man se på Skistaraktien nu då? Sedan sist jag skrev om den har den gått från 190 kronor till nuvarande 206 kronor.

Som vi tidigare konstaterat är verksamheten väl skyddad från konkurrens vilket är ett hot mindre mot bolagets vinster och framgång. Priserna på liftkort mm höjs regelbundet och är en del i stigande omsättning men det är en fin linje hur mycket man kan höja varje år utan att gästerna sviker. Samtidigt stiger kostnader löpande så man är tvungen att vara effektiv och stadigt höja priserna. På en kurs om 206 kronor ger vinsten 9,96 kronor ett p/e tal om 20,5 på ett ungefär vilket är något högre än Skistars historiska snitt. Om man skall försöka spekulera kring framtiden och om Skistar fortsatt är köpvärt halkar tankarna snabbt in på det där förvärvet de gjorde i Österrike, St. Johann in Tirol. Det var nog fröet till något stort på lång sikt. Förvärvet var inte stort med sina 10 miljoner euro men det har potential. Anläggningen skall utvecklas, man skall applicera Skistars affärsstrategi osv och det här lilla fröet kommer sannolikt växa till något mycket större än 6,2 miljoner före avskrivningar. På mycket lång sikt tror jag vi kan komma få se fler förvärv av Skistar i den här regionen. Det är där deras potential ligger eftersom de redan har en stark dominans på marknaden i norden kan de stöta på patrull av konkurrensmyndigheter om det blir tal på förvärv här.

Flygplatsen i sälen är en tillväxtfaktor också som beräknas stå klar inför vintersäsongen 2019/20. Det öppnar för betydligt fler Européer att snabbt och smidigt resa till Skistars anläggningar i Sverige och Norge. Anläggningarna blir med flygplatsen tillgängliga för många fler och man kan marknadsföra sig till långt fler potentiella kunder än tidigare. Jag har stor tro till flygplatsens potential för Skistar.

I bokslutsrapporten var det inte bara vinsten och utdelningen från förra året som bjöd på glädje utan bokningsläget för kommande säsong var även det ett riktigt glädjepiller. Över hälften av den kapacitet som beräknas säljas under hela vintersäsongen är redan uppbokad och bokningsläget är 7 procent högre ä vid samma tidpunkt föregående år. En nyhet och positiv faktor för kommande år är att flygbolaget easyJet kommer flyga mellan Köpenhamn och Åre/Östersund den kommande vintern efter framgången från förra säsongen då man började flyga London – Östersund. Det ökade gästvolymen från Storbritannien med 35 procent förra året och kommande säsong lär ökningen av danskar vara rejäl med den nya flyglinjen. Ytterligare en positiv faktor inför kommande säsong är en ny gondollift och utvidgning av snösystemet i St. Johann som ökar kapaciteten och attraktionen i anläggningen.

Med hög värdering och vinster på rekordnivå är det svårt att sia om kursutvecklingen på kort sikt men Skistaraktien har ett säsongsmönster den brukar hålla sig till. Aktien brukar gå starkt under vintersäsongen för att svalna av under ”off season”. Kanske upprepas det där även denna gången då vi är på väg mot högsäsong men desto mer intressant är utvecklingen på lång sikt, i vart fall för en utdelnings/långsiktig investerare. Med Skistars starka ställning på marknaden, sin goda moat och med de tillväxtfaktorer vi snabbt tittat närmre på är aktien ett gott investeringsalternativ på lång sikt. Man kommer kunna fortsätta att höja priserna och man har flera starka faktorer som bör leda till betydande vinstökningar i framtiden. Eventuella ytterligare förvärv är också en faktor som kan komma driva tillväxten på riktigt lång sikt. Skistar är inte billig nu men den är aldrig det. Skulle en lägre värdering uppstå är det förmodligen ett utmärkt köpläge men att vänta på att den skall bli billig då får man kanske vänta en evighet. Bra bolag får kosta och det är värt det.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.