Home > The Dividend Investor v.43 ”6 placeringar med utdelningstillväxt”

The Dividend Investor v.43 ”6 placeringar med utdelningstillväxt”


Placeringar som lämnar utdelning regelbundet är e fröjd för oss utdelningsinvesterare. Att kunna sitta lugnt och äga något som år efter år betalar ut pengar till dig. Om dessa utdelningar dessutom stadigt växer över åren blir vi än gladare. Faktum är att det finns många olika investeringar som är pålitliga utdelningshöjare. Man brukar dela upp utdelningsinvesteringar i två läger: De som har en hög direktavkastning men låg eller ingen förväntad tillväxt. Det andra lägret är de med förväntad utdelningstillväxt, bolagen som stadigt höjer utdelningen över tid. Oftast är direktavkastningen lite lägre i dessa men en hög tillväxt kan mer än väl kompensera för det på lång sikt. Nyligen lästa jag Marcus Hernhags senaste bok där han bjöd på statistik för S&P500 och dess utdelningstillväxt. De senaste 50 åren har den varit 5,7 procent och sedan 1990 har utdelningstillväxten varit 5,8 procent.

Första investeringen med förväntad stigande utdelningar blir därför en billig S&P500 ETF i form av iShares Core S&P 500 ETF med ticker IVV. Avgiften är endast 0,04 procent per år och direktavkastningen är cirka 1,9 procent. På lång sikt kan man anta att utdelningstillväxten blir liknande det historiska snittet om drygt 5 procent. Ett alternativ till denna fond är Vanguards motsvarighet med ticker VOO. Avgiften är lika låg och fonderna är identiska i det väsentliga. Bägge fonderna betalar utdelning kvartalsvis. En indexinvestering med stadig utdelningstillväxt tycker jag är en tilltalande komponent till portföljen.

En annan ”jänkare” är bolaget VF Corp som äger starka varumärken som LEE, The North Face och VANS mfl. De aviserade precis sin utdelning för december och det är det tillfälle de brukar höja sin utdelning. För 45:e året i följd höjer de utdelningen och denna gången med 10 procent vilket är lite lägre än snittet de senaste åren men fortfarande klart godkänt. Justerad vinst per aktie väntas bli $3,01 för 2017 och den nya utdelningen summerar till $1,84 per år. En utdelningsandel om cirka 60 procent, även det klart godkänt. Aktien står nu kring $70 vilket ger en direktavkastning om 2,6 procent. Sist jag skrev om bolaget här på Tradingportalen stod aktien i $63. Ticker för aktien är VFC.

När vi ändå är inne på jänkare som höjer sin utdelning går vi vidare till Johnson & Johnson som kan stoltsera med titeln ”Dividend King” då de höjt sin utdelning varje år i över 50 år. Bolaget släppte nyss en stark rapport som skickade upp aktien till nya höjder. Vinstprognosen för helåret höjdes till $7,25-7,3 och nästa gång utdelningen höjs (juni 2018) kan den tänkas bli kring $3,65 vilket innebär en utdelningstillväxt om knappt 10 procent och en utdelningsandel om cirka 50 procent. Med en låg utdelningsandel och en konjunkturokänslig verksamhet inom hälsovårdsektorn ses Johnson & Johnson som en mycket pålitlig utdelningshöjare. Ticker för aktien är JNJ.

En aktie som har en nästan avskräckande hög utdelning är Omega Healthcare Investors som lämnar över 8 procent direktavkastning. Normalt sett är en så hög direktavkastning något av en varningssignal och även om risken sannolikt är högre i denna placering än tex Johnson & Johnson finns det några förmildrande faktorer. Dels har de god täckning för utdelningen, det är en REIT och då pratar man FFO istället för vinst per aktie. Amerikanska fastighetsbolags vinst per aktie kan man förenkla det. FFO täcker gott och väl utdelningen. Inriktningen för bolaget är vårdfastigheter som det råder stor och ökande efterfrågan på. Utdelningen har höjts 21 kvartal i följd. Ja du läste rätt; 21 kvartal på raken har de höjt utdelningen. Ticker för aktien är OHI.

En Kanadensare värd att titta närmre på är Brookfield Infrastructure Partners. Som namnet antyder äger de infrastruktur såsom järnväg, tullbroar, gasledningar mm. Något som låter precis genomtråkigt kanske men det har en stadig efterfrågan och målsättningen är att höja utdelningen 5-9 procent per år. Historiskt har utdelningen höjts stadigt vilket inger förtroende. Direktavkastningen är kring 4 procent och utdelningen betalas i US dollar även om man äger aktien noterad i Kanada. Aktiekursen skall du alltså räkna i kanadensiska dollar medan utdelningen anges i US dollars. Bolaget hör till bolagsgruppen Brookfield Asset Management som är en stor aktör (ingår i Spiltans Globalfond Investmentbolag). Ticker på kanadensiska börsen är BIP.

I en annan artikel på samma tema ”utdelningshöjare” har jag nämnt Castellum. Då bolaget precis rapporterat 9 mån tycker jag att det är relevant att snabbt nämna det igen. Castellum är ett svenskt fastighetsbolag som höjt sin utdelning varje år sedan börsnoteringen 1997. De brukar höja utdelningen lika mycket som förvaltningsresultatet växer och med 6 procent tillväxt och bara ett kvartal kvar på året landar förmodligen utdelningstillväxten kring just 6 procent för året. Det ger en utdelning kring 5,3 kronor vilket på kursen 131,6 kronor ger en direktavkastning om 4 procent. Läs mer om Castellum i min tidigare artikel om bolaget.

Det finns gott om bolag med pålitlig utdelningstillväxt men även de bästa kan gå på en mina så sprid gärna risken över flera olika utdelningshöjare.

Jag äger själv aktier i Johnson & Johnson, VF Corp, Omega Healthcare Investors och Castellum.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.