Home > The Dividend Investor v.45 ”3 placeringar med 6-10% direktavkastning”

The Dividend Investor v.45 ”3 placeringar med 6-10% direktavkastning”


Det finns många olika sorters utdelningsinvesteringar och här kommer jag ta upp tre stycken olika med olika grader av risk och direktavkastning. Ju högre direktavkastning desto längre ut på riskskalan. Något att tänka på gällande nedan placeringar är att utländska placeringar dras det i de flesta fall källskatt på utdelningen och i detta fallet är det 15 procent som dras men det kan man få åter både i ett ISK eller i en kapitalförsäkring. Om du har ränteutgifter av något slag tex ett bolån så är det bäst att ha utländska placeringar i en kapitalförsäkring då du får allra mest åter då. Vi ger oss in i placeringarna och börjar längst ned på riskskalan med den enda svenska placeringen av de tre.

Sagax är ett fastighetsbolag med inriktning på lager och industrifastigheter vilket i sig inte är lågriskfastigheter i sektorn men egenskaperna för just Sagax preferens gör ändå att risken är förhållandevis låg. Belåningsgraden på fastigheterna är 52 procent vilket är sunt. Preferensaktien som har en inlösenkurs om 35 kronor erbjöds nyligen en frivillig inlösen där man fick en bra deal på stamaktie av serie D istället. Sagax D ger lika mycket utdelning men det är en stamaktie och saknar företräde om bolaget hamnar på obestånd. Ägare till cirka 70 procent av preferensaktierna accepterade denna inlösen och bytte sina Sagax preferens mot Sagax D istället. Resultatet är att det kvar finns ett avsevärt lägre antal preferensaktier i bolaget. Enkelt förklarat varför detta är positivt i ett riskperspektiv så är det så att inga pengar får delas ut till övriga aktieslag om utdelningen skall dras in i preffen. Sagax betalar ungefär 360 miljoner kronor i utdelning på sina stamaktier och det är pengar som är tillgångliga för bolaget innan utdelningen på preffen riskeras. Dessutom är det så få preferensaktier kvar nu att den utdelningen totalt bara är på drygt 30 miljoner kronor. Man kan summera det till att det skall väldigt mycket till innan utdelningen i Sagax preferens är hotad. På kurs 34,46 kronor är direktavkastningen precis under 6 procent

Ett snäpp ut på riskskalan finner vi en globalfond från Global X med namnet Superdividend SDIV. Det är en börshandlad fond och inriktningen är högavkastare. Antalet innehav är 100 stycken och inget innehav väger över 2 procent vilket betyder en mycket god riskspridning. En trevlig sak med en sådan här placering är att den har potentialen att stiga i värde på sikt, något som är starkt begränsat i alternativ som preferensaktier och obligationer. Fondavgiften är 0,58 procent och utdelningen som betalas månadsvis summerar till en direktavkastning om 6,8 procent. Utdelningen har varit oförändrad i flera år nu vilket är stabilt. Även om fonden skulle röra sig sidledes på lång sikt så är direktavkastningen på nästan 7 procent en hygglig totalavkastning. Värt att veta i risksammanhang är att fastighetssektorn utgör drygt 50 procent av fonden. Likt de flesta globalfonder är en mycket stor del av innehaven noterade i dollar vilket ger en betydande dollarexponering. Ticker för denna fond är SDIV.

Ett jättekliv ut på riskskalan finner vi en Closed End Fund, CEF från Brookfield med namn: Brookfield Real Assets Income Fund. Den äger obligationer i bolag med inriktning fastighet, infrastruktur, grön energi, skog och jordbruksmark. Med hjälp av belåning boostar de avkastningen till andelsägarna. Direktavkastningen är smått otroliga 10 procent. När man kommer upp i så här hög direktavkastning finns det anledning att dra öronen åt sig och det gäller naturligtvis även detta case. Fonden uppstod genom sammanslagning av några andra fonder och har funnits i denna skepnad i cirka ett år. Avgiften kan landa på över 2 procent men de första två åren har de avsagt sig en del av den varpå den är begränsad till cirka 1 procent i ungefär ett år till nu. Fonden startade med ett NAV på $25 och har på ett år lyckats växa det marginellt till $25,28 samtidigt som de betalat saftig utdelning varje månad. Utdelningen är på $0,199 per månad och fonden handlas kring $24 vilket ger 10 procent direktavkastning i runda slängar. Det är riskfyllt men några saker lugnar sinnet lite. Dels att avgiften är begränsad kring 1 procent i ett år till samt att de faktiskt presterat bra under ett år redan. En annan faktor är att som namnet antyder hör fonden hemma under den stora välrenommerade investeringsjätten Brookfield Asset Management. Naturligtvis ingen garanti för framtida avkastning men alltid en liten ljusglimt. Om man investerar i denna fonden är det en god ide att följa den noga. Varningssignaler är om NAV sjunker mer än obetydligt och eller om utdelningen sänks. Ticker för denna fond är RA.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.