Home > The Dividend Investor v.49 ”Pålitlig utdelning. Tål du en sänkning?”

The Dividend Investor v.49 ”Pålitlig utdelning. Tål du en sänkning?”


Man kan ha många olika anledningar att investera i utdelningsaktier. En väldigt simpel men kraftfull anledning är att utdelningar sorterar per automatik bort de mest riskfyllda bolagen då de inte betalar utdelning. Om man även kräver en viss historik av utdelningar faller dåliga bolag och rena rufflarbolag bort också. Man kan bokföra kreativt och få vinsten på pappret att se bättre ut än vad den är men riktiga pengar i utdelning kan man inte bluffa särskilt länge. Det är ju riktiga pengar som betalas ut till ägarna och om bolaget inte genererar pengar går det helt enkelt inte att dela ut. Ja, det var bara ett exempel på anledning att investera i utdelningsaktier. Ytterligare en anledning kan vara att man behöver kassaflödet i form av utdelningar antingen till att leva på dem eller för att investera.
Beroende på strategi och vad man faktiskt gör med utdelningarna är man olika känslig för en sänkning av utdelningen.

Det är en viktig fråga som du bör tänka över noga, hur påverkar det dig och hur känslig är du för en eventuell sänkning av utdelningen totalt för portföljen eller ett enstaka bolag. Om du lever på utdelningen och dessutom har en tight budget är du väldigt sårbar vid en sänkning. Om du bara återinvesterar utdelningarna gör det dig kanske ingen skillnad över huvud taget om en sänkning skulle ”drabba” dig.

För min egen del är jag känslig för sänkningar, dels för att jag lever på utdelningen men också för att jag har en hyggligt tight budget. Sedan många år tillbaka är jag en ganska defensiv investerare, en försiktig general som jag brukar säga. Redan innan jag började leva på utdelningar placerade jag försiktigt. Jag söker pålitlig utdelning och det får man bland annat från preferensaktier som vi inte behöver gå in närmre på än att de har en viss utdelning som de betalar år ut och in. Bolaget skall stå vid ruinens brant före de drar in utdelningen på en preferensaktie. Det är onekligen en pålitlig utdelning, inte bergsäker men pålitlig.

Andra sätt att finna pålitlig utdelning är att titta noga på bolagens verksamhet och göra antaganden kring dess uthållighet. Det är mer eller mindre svårt beroende på bransch osv. Det är ganska enkelt att konstatera att vi kommer behöva fastigheter även i framtiden, det kan inte AI-slå ut eller någon annan ny teknik eller liknande. Alla fastigheter är dock inte stöpta i samma form. Butiksdöden har ni säkert hört talas om och medan det är en utmaning för bolag med direkt verksamhet i butik så som H&M och Clas Ohlson så är det även det för fastighetsbolag med stor del butiksfastigheter. Förskolor och hyreslägenheter däremot torde ha en god efterfrågan på mycket lång sikt. Vi måste bo och arbeta någonstans och man kan således anta att tex Hemfosa har en uthållig verksamhet som kan medge utdelningar år ut och in för en lång period framöver. Det är inte värst vågat att påstå att vi behöver mat i ur och skur. Idag likväl som om 30 år. Oavsett om man köper mat på nätet eller i butik kommer ICA och Axfood sälja mat även i framtiden. Det bör gå hyggligt för dem bägge men det skall poängteras att till skillnad från fastigheter har man här hot från nya starka aktörer som tex Amazon, kommer de hit och säljer mat? Ett annat hot kan vara att trenden med färdig mat och restaurang fortsätter att ta andelar från traditionella matbutiker. Det här är tankar som mynnar ut i en sorts tro kring ett bolags verksamhet och dess potential att på lång sikt fortsätta att betala en god utdelning.

Jag har medvetet dragit mig till pålitliga utdelningar. Jag har en hel del preferensaktier och jag äger Axfood som jag tror kommer sälja mat även i framtiden och som dessutom gynnas av restaurang och färdigmat då de levererar till dem. Jag äger Johnson & Johnson som förvisso är är en dividend king med över 50 år av utdelningshöjningar i följd. Jag har gjort bedömningen att deras marknadsposition tillsammans med megatrender som ökat välstånd och högre levnadsålder ger dem potentialen att höja utdelningen även de kommande 50 åren.

Apropå Johnson & Johnson och amerikanska utdelningshöjare är det extra tänkvärt det här med att göra bedömning av verksamheten. Det finns många bolag som höjt utdelningen i +25 år men det är ingen garanti för framtida höjningar. För 15 år sedan såg listan med amerikanska utdelningshöjare annorlunda ut. Flera bolag har sänkt sin utdelning och nya bolag har kommit till. Stirra inte bara på historiken utan blicka även framåt genom att göra antaganden om framtiden. Är verksamheten uthållig? Har bolaget potential att fortsätta generera pengar och betala en bra utdelning?

I vissa bolag och branscher är det svårare att uppskatta potentialen och pålitligheten kring utdelningen och då får man utvärdera caset med de förutsättningarna. Generellt kan man säga att investeringen är mer åt det spekulativa hållet om man inte kan göra rimliga antaganden.

Läs tidigare artiklar om bolag med förväntat pålitlig utdelning:

3 stadiga utdelare.

Stadiga kåkar med Castellum.

Pålitligt kassaflöde med Akelius.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.