Home > The Dividend Investor v.50 ”2 placeringar med +7% direktavkastning”

The Dividend Investor v.50 ”2 placeringar med +7% direktavkastning”


Ett stadigt flöde av utdelningar är en trevlig komponent i en portfölj och börshandlade fonder kan vara en byggkloss för detta. I Sverige finns det än så länge bara ett par börshandlade fonder som betalar utdelning medan det i USA finns ofantliga mängder. Där finns det fonder för alla möjliga smaker och inriktningar men just fonder som betalar utdelning är en stor del av det totala antalet som finns. Vissa fonder har dessutom ett primärt fokus att generera hög utdelning och i sådana kan man hitta vissa med väldigt hög direktavkastning. Kurspotentialen i fonder med primärt utdelningsfokus är ofta minimal då allt krut läggs på just utdelningen. Det finns så många olika fonder och saker att hålla koll på att det är en djungel det här. Det räcker inte att söka fram en fond med hög direktavkastning utan man behöver syna den närmre för kvaliten och uthålligheten varierar vida. Ett känt namn som tex Blackrock eller Pimco är ingen garanti för att fonden är bra att satsa på utan man behöver titta närmre på dem för att bedöma dem. En vanligt förekommande sak är att NAV (substansvärde) stadigt sjunker, att det är betydligt lägre nu än när fonden en gång noterades. Detta är något jag tittar extra noga på där jag föredrar att NAV endast tappat ytterst lite eller helst ligger oförändrat eller stigit. För de fonder som har ett sjunkande NAV betyder det indirekt att de inte genererar tillräckligt mycket avkastning för att täcka den utdelning de betalar och den förvaltningsavgift som fonden tar ut. Därför minskar fondens tillgångar löpande. Beroende på vilken typ av fond det rör sig om och vad den har för investeringar kan de svaja i värde över tiden men för många fonder med rent utdelningsfokus repar de sig och håller sig kring sin normala nivå. Överavkastning delar de ut och stiger därför inte nämnvärt i kurs på sikt. De är konstruerade på detta vis, de finns till för att maximera utdelning här och nu. Nedan nämner jag två stycken börshandlade fonder som jag filtrerat fram och läst på om. Jag tycker de har bra egenskaper och jag är intresserad av att investera i dem.

Eaton Vance Tax-Advantaged Dividend Income Fund. Den här fonden är en Closed End Fund (CEF) vilket det ofta är när det kommer till denna typ med fokus på att generera saftig utdelning. Anledningen till detta är att den typen (CEF) av fond tillåter att de arbetar med belåning. Ett sätt för dem att boosta avkastningen och utdelningen de kan lämna. Den här fonden har en belåning om cirka 20 procent vilket är ganska lågt relativt liknande fonder. Innehav i fonden är vanliga aktier och preferensaktier, de äger tex JP Morgan och Verizon. Månadsutdelningen är på $0,145 och summerar till $1,74 per år vilket på kursen $22,62 ger en direktavkastning om 7,7 procent. Nuvarande NAV är $23,71. Fonden startade år 2003 med ett NAV om $20 och det här är en stark positiv faktor. Att ha så lång historik av saftiga utdelningar och dessutom växt tillgångarna en del. Den totala fondavgiften är 1,62 procent vilket är en klart rimlig nivå för den här typen av fond. All avkastning osv anges efter att avgifter är borträknade. Ticker för fonden är EVT.

Cohen & Steers REIT and Preferred Income Fund. Det här är också en CEF och som namnet avslöjar äger den preferensaktier och REITs som är bolag som äger tillgångar, ofta fastigheter eller låneportföljer och betalar hög utdelning. Belåningen är cirka 24 procent i den här fonden och även det är en nivå som inte är anmärkningsvärd relativt liknande fonder. Utav REIT-innehaven väger lägenheter, kontor och datacenter klart tyngst medan det för preferensaktierna är bank och finans. Månadsutdelningen är på $0,124 och summerar till $1,488 vilket på kursen $20,72 ger en direktavkastning om 7,2 procent. Fonden startade år 2003 med ett NAV om $25. Nuvarande NAV är cirka $23 vilket betyder att det är lite lägre än vid starten. Med så här lång levnadstid tycker jag dock att det är hanterbart det lilla den tappat i NAV. Den totala fondavgiften 1,65 procent. Ticker för fonden är RNP.

Historisk avkastning är ingen garanti men för dessa två fonder med en lång historia är det en hygglig fingervisning. De kommer sannolikt fortsätta betala feta utdelningar även framöver. Värt att tänka på är att det dras utländsk källskatt om 15 procent på utdelningarna men den kan man räkna av mot skatten man betalar för sitt ISK om man har dem i ett sådant konto. Har man dem i en KF så brukar mäklaren ansöka om att få skatten i retur till dig.

För fler placeringar med hög direktavkastning läs även: 3 ETFer med fet utdelning.

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.