Home > The Dividend Investor v.52 ”UtdelningsETFer innan årsskiftet”

The Dividend Investor v.52 ”UtdelningsETFer innan årsskiftet”


2018 kommer bjuda på mycket gott det är jag övertygad om även om året börjar tråkigt. En dyster nyhet är nämligen att vi inte längre kommer kunna köpa amerikanska börshandlade fonder. Anledningen är miFid2-regelverket som träder i kraft och gäller hela EU. Även Norge kommer följa dessa regler men har skjutit på införandet på framtiden. För att skydda oss investerare läggs större krav på våra mäklare där några av dessa kraven medför att ETFer som härstammar utanför EU inte längre kan erbjudas. Mäklaren måste bla tillhandahålla information om fonden och alla dess avgifter redovisade på ett visst sätt. De stora svenska nätmäklarna har varit i kontakt med de stora amerikanska fondbolagen och diskuterat lösningar men de har inte visat intresse att ta fram det som behövs enligt våra europeiska regler. Medan vi har framtiden på oss att vara irriterade över det där så har vi några få börsdagar på oss att handla mer amerikanska ETFer. Handeln löper på som vanligt till årsskiftet och därefter kommer man inte kunna köpa mer utan man har bara möjlighet att sälja om man vill. Inget hinder att behålla det man redan äger. Man kan alltså ”bunkra upp” nu inför årsskiftet. Nedan presenterar jag ett gäng amerikanska ETFer som betalar utdelning. De flesta med ett sorts utdelningsfokus på ett eller annat sätt. Hög direktavkastning, utdelningstillväxt osv.

ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF. Som namnet antyder äger denna fonden bolagen som ingår i indexet S&P 500 Dividend Aristocrats, bolag i S&P 500 som höjt sin utdelning varje år i minst 25 år. Avgiften är 0,35 procent och direktavkastningen cirka 2 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis. Ticker: NOBL.

PowerShares S&P 500 High Dividend Low Volatility Portfolio. Det här är en indexfond som har liknande inriktning som vår svenska Xact Högutdelande. Den här fonden har 50 stycken innehav med hög direktavkastning och låg volatilitet. Innehaven är likaviktade och det är hyggligt stora bolag allihop då de ingår i S&P 500. Avgiften är 0,3 procent och direktavkastningen är cirka 3,6 procent. Utdelningen betalas månadsvis. Ticker: SPHD.

Schwab U.S. Dividend Equity ETF
. Ännu en passivt förvaltad indexfond och den här följer indexet Dow Jones U.S. Dividend 100. Ett index med fokus på hög direktavkastning och en rad kriterier som skall säkerställa att bolag av god kvalitet ingår i indexet. Fonden och det här indexet har gett betydligt bättre avkastning än storbolag som grupp (Large Value, tänk Large Cap här i Sverige). På 1, 3 och 5 år har det presterat bättre än Large Value och det finns studier som bekräftar detta utfall över mycket längre tidsperioder också. Avgiften är smått otroliga 0,07 procent och direktavkastningen är kring 2,7 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis. Ticker: SCHD

Pimco Municipal Income Fund II. Detta är en stängd fond, en så kallad CEF och det tillåter belåning som de också använder för att maximera utdelningen. Fonden äger obligationer utgivna av kommun/landsting-motsvarande i USA som tex skolor, vattenverk mm. Sådana här obligationer är skattebefriade i USA och det dras ingen utländsk källskatt på dess utdelning. I ett svenskt ISK eller KF får man alltså hela utdelningen och slipper de där 15 procent utländsk källskatt som normalt dras på utdelningen från amerikanska innehav. Fonden startades 2002 och har stadigt betalat utdelning sedan dess igenom finanskris mm. Avgiften är 1,1 procent och direktavkastningen är 5,9 procent. Utdelningen betalas månadsvis. Ticker: PML

Vanguard Total World Stock ETF. Den här fonden har inget specifikt utdelningsfokus utan är helt enkelt en globalfond men den betalar utdelning cash. Fonden har cirka 8000 stycken innehav från världen över varav USA utgör ungefär 52 procent. Normalt sett brukar USA väga över 60 procent i globalfonder så i denna får man en lite lägre viktning där. Avgiften är 0,11 procent vilket är väldigt lågt för en globalfond. Den betalar utdelning cash och direktavkastningen är cirka 2 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis. Ticker: VT.

iShares Core U.S. REIT ETF. Det här är en indexfond med inriktning mot fastighetsbolag, så kallade REITs. En REIT är den vanligaste bolagsformen för fastighetsbolag i USA och det som är speciellt är att de är drivna att ha en hög direktavkastning för då är de helt befriade från bolagsskatt. En indexfond för fastighetsbolag och god direktavkastning alltså. Fonden har god riskspridning med 157 stycken innehav. Avgiften är imponerande låg på 0,08 procent och direktavkastningen är strax under 4 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis. Ticker: USRT.

Där har ni en kort lista med ett gäng olika ETFer att titta närmre på inför årsskiftet då vi inte längre kommer ha möjlighet att handla dessa. En tråkig utveckling men förhoppningsvis kommer det en lösning på sikt. Tillsvidare är det bara en förhoppning dock.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto