Home > The Dividend Investor v.6 ”Is i magen i börsraset”

The Dividend Investor v.6 ”Is i magen i börsraset”


Igår stängde svenska börsen på minus 2,43 procent i spåren av nedgång i USA innan helgen. Den stora snackisen kom dock att bli USA-börsen och gårdagen då den rasade rejält och slutligen stängde S&P500 på minus 4,1 procent. Cirka 21:10 blev det även en så kallad flash krasch där det backade extremt för att på någon minut återgå till nivåerna dessförinnan. Ett exempel är Johnson & Johnson som gick ned till cirka 122 dollar för att sedan gå åter till cirka 131 dollar som var ”bara” minus 5 procent. Media och sociala medier kokade av rapportering och kommentarer om börsen och nedgången. Nedgången och oron har fått full spridning efter måndagens ras och fortsatt nedgång är inte alls otänkbar. Svenska börsen går sannolikt ned på tisdagen med tanke på att USA-börsen efter stockholmsbörsens stängning igår backade kraftigt.
Oron är utbredd och historiskt brukar många agera i en sådan här situation, man säljer när man är rädd.

Är det nu du skall sälja?
Det är nu du skall ha is i magen. Om du investerar långsiktigt i sunda bolag är det absolut is i magen som gäller. På kort sikt bjuder börsen på nedgång då och då, ibland så stor att vi kallar det för ett börsras. En sur börs kan vara länge men på riktigt lång sikt går börsen alltid upp. Att försöka tajma nedgångarna kan bli en dyr historia. Jag läste igår en artikel av Tony Robbins där han lyfte fram statistik för den amerikanska börsen att 80 procent av alla större nedgångar inte var starten på en beartrend. Att då sälja på oro för att sedan bli tvungen att köpa åter när det visade sig inte var någon fara ja det kallas att sälja billigt och köpa dyrt. Jag tyckte den statistiken var intressant men egentligen vill jag få fram poängen att man inte skall tänka i de där banorna överhuvudtaget, att försöka sälja och tajma.
Du äger bra bolag och nedgången är bred, hela börsen backar och det är alltså inget specifikt för ditt bolag. Låt andra sälja bäst de vill, du vet vad du äger och du vet att det är bra grejor. Om möjligt kan det vara läge att köpa mer medan andra säljer ”billigt”. Kanske lättare sagt än gjort tänker du nu, det här med att ha is i magen men här måste du bara rycka dig i kragen och skaffa din egen is i magen. Det är när det stormar som värst på havet båten behöver sin kapten. En solig vindstilla dag seglar båten sig själv. Förbered dig på att hantera en sådan här situation genom att ha koll på dina bolag och säg till dig själv: Jag äger bra bolag och de kommer stiga på lång sikt.

Utdelning.
Priset på ett bolag och dess aktier kan svaja kraftigt medan utdelningen är vad den är. Den ändras inte över natten utan den är den samma hela året för att vid nästa bolagsstämma kanske höjas. Det här kan vara ett trick för att lyckas med att behålla lugnet. Titta på dina utdelningar snarare än aktiekursen. Under de senaste dagarnas börsnedgång har mina utdelningar varit oförändrade och har inte gett det minsta anledning till oro. Ytterligare en sak med utdelningar är att de speglar bolagets hälsa och bra bolag kan fortsätta höja sin utdelning år ut och in. Även om börsen backar under en längre tid kan många bolag i den där perioden av surbörs ändå höja sin utdelning. Jag är själv förtjust i den här typen av utdelningsaktier som stadigt höjer sin utdelning i vått och torrt. Till exempel Johnson & Johnson som höjt sin utdelning varje år i långt över 50 år och Castellum som höjt varje år i 20 år. Det har varit en IT-kris en bankkris och en 2011-kris där de här bolagen tågat på med allt högre utdelning. Har ni hört uttrycket ”utdelningar ljuger inte”? Redovisad vinst kan man trixa med men utdelning är riktiga pengar och det kan man inte fejka. Stadigt stigande utdelning under en lång period brukar vara ett tecken på ett sunt bolag. Medan historik inte är en garanti för framtiden vill jag tipsa om att titta på just denna parameter när ni söker bra bolag att investera i. Titta efter bolag med stadigt stigande utdelning, om allt annat ser bra ut är det sannolikt en sund investering på sikt.

Sammanfattningsvis: Äg sunda bolag och ha is i magen i börsnedgång. Äg dina bolag på lång sikt och motstå lockelse att tajma marknaden. Köp mer om du har möjlighet men sälj inte! Börsen går alltid upp på lång sikt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto