Home > Djupt vilseledande att jämföra Deutsche Bank med Lehman enligt Wall Street Journal.

Djupt vilseledande att jämföra Deutsche Bank med Lehman enligt Wall Street Journal.

När den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick omkull under finanskrisen var den utlösande faktorn att hedgefonder panikartat drog tillbaka tillgångar från banken. När vissa hedgefonder nu överger Deutsche Bank är parallellerna uppenbara – men också djupt vilseledande.

Det skriver Wall Street Journal (WSJ) i en analys på fredagen.

”Hedgefonder möter samma dilemma som alla bankkunder. De möjliga vinsterna av att stanna hos Deutsche är väldigt små, medan de potentiella förlusterna om banken får problem är mycket stora”, konstaterar tidningen.

Deutsche Bank föll nästan 7 procent i amerikansk handel på torsdagen efter uppgifter om att flera stora kunder i hedgefond-sektorn blivit oroliga för sin exponering mot den tyska banken.

Pressen på Deutsche Bank har ökat sedan amerikanska myndigheter för ett par veckor sedan flaggade för böter på 14 miljarder dollar, 120 miljarder kronor, i spåren av bankens agerande inför finanskrisen. Beloppet var mer än dubbelt så högt som de avsättningar banken gjort för juridiska tvister.

”Alla är hyperkänsliga. Lehman lärde oss att det finns väldigt lite uppsida i att behålla sin exponering”, säger en hedgefond-chef.

Att jämföra Lehman med Deutsche är dock missledande, menar Wall Street Journal emellertid.

Lehman var extremt utsatt, eftersom banken till stor del finansierade sig på den korta så kallade repo-marknaden för dag-till-dag-lån. När denna kollapsade och motparterna krävde extra säkerheter stod banken plötsligt utan likviditet.

För Deutsche Bank är läget helt annorlunda.

”Banken har en mycket mer diversifierad kundbas, med stöd från tyska privatkunder och en rad institutionella affärsområden”, skriver WSJ, som också noterar att Deutsches likviditetsreserver är mycket större än vad Lehmans någonsin var.

Därtill har Deutsche Bank tillgång till den Europeiska centralbanken som ”pantbank”, där även relativt illikvida tillgångar kan omsättas till kontanter.

Vidare, även om Deutsches lönsamhet varit svag, går den inte att jämföra med Lehmans katastrofala vinstutveckling under bankens sista halvår, resonerar tidningen.

Med det sagt, Deutsche Bank är inte immun mot problemen. Om kunder och långivare förlorar förtroendet spelar det ingen roll hur mycket likviditet en bank har. Vd John Cryan står därför inför den delikata uppgiften att vinna tillbaka kundernas förtroende, och det snabbt, slår WSJ fast.

Deutsche Bank steg 1 procent i europeisk handel på torsdagen, men föll i tidig fredagshandel över 8 procent Frankfurtbörsen.

Deutsche Bank (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto