Home > Dollarindex stiger till 2021 års toppar; detta är vad diagrammen signalerar

Dollarindex stiger till 2021 års toppar; detta är vad diagrammen signalerar

Den amerikanska dollarn är på en nivå högre – dollarindexet steg till 2021 års toppar efter inflationsdata som var mycket starkare än väntat för oktober. Vad signalerar den tekniska bilden?

Den amerikanska inflationsstatistiken för oktober släpptes i går, och den överraskade positivt. Mätt med KPI eller konsumentprisindex steg priserna på varor och tjänster i USA med 0,9% Mom på förväntningar om en 0,6% ökning. Dessutom steg Core CPI-data, som exkluderar volatila poster som livsmedels- och energipriser, med 0,6% och förväntningen var på 0,4%.

Som ett resultat steg den amerikanska dollarn högre. Den amerikanska kärninflationen är den högsta på 30 år, och handlare ökade satsningarna på att Federal Reserve inte skulle förbli likgiltiga och kommer att vara mer aggressiva när det gäller att strama åt penningpolitiken.

Ett sätt att mäta dollarns styrka eller svaghet är att tolka dollarindexet – ett vägt geometriskt medelvärde av dollarns värde i förhållande till en korg av valutor. Euron har den största vikten (57,6%) i korgen och resten tillhör valutor som japanska yen, brittiska pund, kanadensiska dollar, svenska kronor och schweizerfranc.

Även om den nådde en ny topp för året, kräver den tekniska bilden försiktighet under den kommande perioden. Visserligen kan mer styrka ligga framför oss på kort sikt, men ett hårt motstånd dyker upp vid horisonten.

Hårt motstånd ligger framför oss

2021 började med dollarindexet på de lägsta nivåerna. Trycket kvarstod under handelsårets första månader, trots en litet hopp som drevs av att EUR/USD-paret sjönk från 1,23 till 1,17 i början av handelsåret.

Sedan dess har Dollarindexet bildat ett dubbelbottenmönster med en uppmätt rörelse som pekar mot 96. Den tekniska bilden avslöjar med andra ord att det fortfarande finns utrymme att gå hausse för Dollarindexet, men försiktighet krävs. 96-området visar sig ha gett ett gediget stöd redan 2019 och 2020; Om vi respekterar utbytbarhetsprincipen bör stödet förvandlas till motstånd nu.

Med andra ord, dollarindexhausse skulle sannolikt täcka en del av sina positioner när marknaden når 96. Därför bör vi förvänta oss att EUR/USD-paret, det dominerande paret i indexet, kommer att hitta en botten på kort sikt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto