Home > Dollar-likviditet eller vaccinationstakt – vilken påverkar ekonomin mest?

Dollar-likviditet eller vaccinationstakt – vilken påverkar ekonomin mest?

Valutamarknaden står och väger just nu. En handelsmånad ligger redan bakom oss, och den amerikanska dollarn stiger nu på hela valutamarknaden. EURUSD, AUDUSD, USDJPY – alla lider av samma sak – en högre dollar. Överraskningen kommer från faktumet att varje investeringshus förutsåg en lägre dollar under 2021. Hittills har så inte varit fallet, då reflationstemat fortsätter utan att dollarn försvagas.

Denna vecka reviderade kvartalsrapporten från det amerikanska finansdepartementet skuldutfärdandekalendern. Mer specifikt kommer finansdepartementets konto minska kraftigt, vilket innebär att fler amerikanska dollar hamnar på marknaden. Effekten av detta bör bli en lägre kurs för dollarn, så en högre EURUSD, AUDUSD, GBPUSD och en lägre USDJPY.

Det finns dock en detalj som saknas i detta pussel – vaccinationskampanjen och den ekonomiska återhämtningen.

Dollars har stigit skarpt sedan Biden tog över

Den brytpunkt som vi nämnde i början av artikeln innebär att traders står inför ett svårt beslut. De som tror att dollarn kommer reagera på den ökade likviditeten kommer troligtvis satsa på en vändning för USD-paren. Å andra sidan finns det de som menar att den ekonomiska påverkan som en högre vaccinationstakt har i USA kommer leda till ett enormt gap mellan den amerikanska ekonomiska tillväxten och resten av världen. Till följd av det kommer dollarn återspegla denna nya ekonomiska verklighet, och fortsätta att stiga tack vare den förbättrade ekonomin.

En annan märklig sak skedde igår. Dollarn steg skarpt under starten av den nordamerikanska sessionen, både mot G10-valutor och tillväxtmarknadsvalutor. Samtidigt fortsatte aktiemarknaden att stiga, vilket antyder att det finns ett starkt risksentiment. Det fanns heller inget stöd från ränteskillnader, då exempelvis femåriga räntor var mer volatila utanför USA.

Allt ovan antyder att dollarn befinner sig vid en brytpunkt. För att göra det ännu mer komplicerat har dollarn stigit ända sedan Biden tog över. Kan det vara så att dollarn sjönk i förväntan på att Trump skulle vinna, och när marknaderna insåg det motsatta vände dollarn? Eller kan det vara så att höga aktier och en hög dollar inte längre är ett omöjligt koncept? Just nu bör vi inte räkna ut något scenario.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.