Home > Dollarindexets prisprognos efter Fed fördubblade nedtrappningstakten

Dollarindexets prisprognos efter Fed fördubblade nedtrappningstakten

Dollarindexet avslutade handelsveckan nära sina toppar efter att Federal Reserve i USA (Fed) fördubblade nedtrappningstakten och skickade ett hökaktigt meddelande denna vecka. Däremot levererade Europeiska centralbanken (ECB) ett duvaktigt uttalande. Vad kommer dollarindexet att göra 2022?

Den viktigaste handelsveckan i december ligger bakom oss eftersom fem stora centralbanker har fattat sina penningpolitiska beslut – Federal Reserve i USA, Europeiska centralbanken, Bank of England, Swiss National Bank och Bank of Japan .

Av de fem centralbankerna visade sig två vara mer hökaktiga än vad marknaden förväntade sig – Fed och Bank of England. Den senare levererade till och med en räntehöjning, vilket överraskade marknadsaktörer.

Handlare som övervakar dollarns fluktuation vet att dollarindexet är det mest relevanta måttet för att mäta styrkan i världens reservvaluta. Indexet är gjort av en korg av utländska valutor med olika vikt. Mer exakt är det ett vägt geometriskt medelvärde av dollarns värde i förhållande till valutorna i korgen. Här är valutorna och vikterna: EUR (57,6%), JPY (13,6%), GBP (11,9%), CAD (9,1%), SEK (4,2%), CHF (3,6%).

Med andra ord kan vi säga att de tre första valutorna är ansvariga för det mesta av dollarindexets fluktuationer – särskilt den gemensamma valutan, euron, eftersom den utgör nästan 60 % av indexet. Det är just därför indexet är på de årliga topparna, eftersom EUR/USD-växelkursen avslutade handelsveckan nära sina årliga lägsta.

Är det säkert att anta att dollarindexets styrka kommer att fortsätta 2022?

Teknisk haussebild kräver en övergång till 98

I efterhand är dollarns styrka knappast någon överraskning. Två hausseartade mönster antydde dollarns styrka – en dubbel botten och ett omvänt huvud- och axelmönster. Det uppmätta draget för de två tyder på mer styrka framåt, med 98 det självklara målet.

Fed och ECB har olika penningpolitik

Om man lämnar den tekniska bilden åt sidan, gynnar den fundamentala också mer dollarstyrka framåt. De två centralbankernas penningpolitik skiljer sig åt – Fed fördubblade takten i att minska sina tillgångsköp medan ECB lovade att inte höja räntorna 2022. Därför är vägen för minsta motstånd för den amerikanska dollarn under de första månaderna av det nya året högre, med 98 det logiska målet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto