Home > Dollarn fortsätter att växa jämfört med G-10-valutor

Dollarn fortsätter att växa jämfört med G-10-valutor

Den amerikanska dollarn, världens reservvaluta, har sett stor efterfrågan på sistone. Inte bara har den utmanövrerat tillväxtmarknader, men den har även stigit jämfört med G10-valutor. Allt medan COVID-19-krisen fortsätter undrar många ifall denna trend kommer fortsätta eller vända?

Innan rådande pandemi började den amerikanska centralbanken justera räntan på federala fonder. Efter att ha åtstramats under de senaste två åren har det som nu kommer setts som en justering mitt i en cykel – något som görs för att mildra en stark jobbmarknad och stark tillväxt.

Under denna tid har andra stora centralbanker haft en ränta på nära noll – eller under noll. ECB har exempelvis haft sin ränta på under noll i flera år nu. Även RBA i Australien har en lägre kassaränta än den amerikanska centralbankens fondränta. Allt sammantaget hade världens reservvaluta den högsta räntan i den utvecklade världen innan Coronavirus-pandemin.

Sen kom pandemin

Allt medan pandemin har blivit värre har den amerikanska centralbanken varit snabb med att agera. Under ett extrainsatt möte sänkte de räntan till noll och levererade ett antal olika okonventionella åtgärder för att underlätta den monetära policyn ytterligare.

De öppnade swappavtal i amerikanska dollar för att tillhandahålla andra delar av världen med likviditet. Under finanskrisen 2008 gjordes något liknande med stor framgång i Europa, och nu verkar framförallt Asien dra åt sig stora delar av dollarlikviditeten från swappavtal. Trots denna massiva reaktion från den amerikanska centralbanken har dock dollarn fortsatt att stärkas.

En förklaring är att investerare ofta vänder sig till dollarn under kriser. Om den amerikanska dollarn inte håller är det trots allt sannolikt att samma sak även kommer gälla för andra valutor.

Ett annat möjligt perspektiv ligger i argumentet att det tar tid för nya åtgärder att implementeras. Och det tar ännu mer tid för påverkan att synas i ekonomin. Därför är det ingen överraskning att dollarn fortfarande är stark.

Det är endast när effekterna av de okonventionella åtgärderna börjar synas som den amerikanska dollarn börjar försvagas.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto