Home > Dollarn stärks när FOMC-protokollet visar en mer hawkish Fed

Dollarn stärks när FOMC-protokollet visar en mer hawkish Fed

Dollarindexet stärktes mot euron och yenen mitt i en hawkish Federal Reserve, medan valutor också kan röra sig när Europeiska centralbanken släpper sitt protokoll från oktobermöten

Den amerikanska dollarn har lättat något mot euron och yenen men är fortfarande nära de högsta nivåerna på över ett år, respektive fem år. Dollarindexet är också något lägre under de tidiga europeiska timmarna på 96,73 även om den ligger inom intervallet 17-månaders högsta på 96,938 som nåddes på onsdagen.

Dollarn härskar

Dollarn har varit stark under de senaste veckorna, och återtagit övertaget gentemot sina jämförbara konkurrenter då inflationsoro minskat riskaptiten.

På onsdagen nådde valutan toppar som senast sågs 2017 mot yenen och stärktes till en markering som senast sågs 2020 mot euron.

Dollarn är i stort sett oförändrad mot yenen på 115,360 och är fortfarande nära toppen på 115,525 som nåddes på onsdagen och som belyser yenens svagaste punkt mot dollarn sedan januari 2017.

Euron är något upp mot den amerikanska dollarn, för närvarande på cirka $1,122. Emellertid måste euroområdets valuta öka på uppsidan för att undvika ett omtest av nattens lägsta nivåer på $1,118, vilket är det lägsta som valutan nått under de senaste 17 månaderna.

Det brittiska pundet såg under tiden en uppgång i tidiga börser på torsdagen efter att också ha fallit mot den amerikanska dollarn på onsdagen. GBP var upp 0,17% vid 08:30 GMT till $1,355, borta från ett 11-månaders lägsta på $1,332 föregående dag.

Fed bekräftar hawkish strategi, protokoll från Europeiska centralbanken släpps idag

Dollarn gynnades av en marknadsreaktion på Feds protokoll under eftermiddagssessionen på onsdagen. Protokollen är från mötena den 2-3 november och har visat att beslutsfattare stöder en acceleration av nedtrappningsprogrammet.

Men även om centralbanken är mer hawkish, sa politikerna att de var redo att höja räntorna tidigare om efterföljande data visar högre inflation.

Feds hawkish tillvägagångssätt står i kontrast till motsvarigheter i Europa; Europeiska centralbanken (ECB) kommer att offentliggöra protokoll från sitt möte den 28 oktober i dag. Intressant att se upp för idag är också ett väntat tal från ECB:s ordförande Christine Lagarde, som förra månaden talade om tillfällig inflation.

Samtidigt kommer investerare också att vänta på nästa drag från Bank of England. Den brittiska centralbanken misslyckades med att höja räntan denna månad och förvånade många investerare efter att de förväntat sig motsatsen. BOE:s nästa möjlighet att höja eller behålla räntorna är den 16 december.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto