Home > Dow Jones förändrar sin sammansättning

Dow Jones förändrar sin sammansättning

Dow Jones, det kände amerikanska aktieindexet, förändrar igen sin sammansättning. Efter att ha introducerat Apple för ett par år sedan genomför Dow Jones nu en viktig förändring – Exxon lämnar indexet efter att ha varit listat på det i ett århundrade, och kommer ersättas av Salesforce.

Dessutom ersätter Honeywell Raytheon Technologies och Amgen sparkar ut Pfizer. Dessa tre förändringar blir verksamma den första september, vilket påverkar passiva investerares portföljer.

Nya inträdande företag stärker Dows siffror

De nya förändringarna innebär att Dow Jones-indexet byter ut energi mot IT. Salesforce har i år slagit rekord efter ett antal goda nyheter denna vecka.

Först och främst ledde inträdet i Dow Jones till att fler började köpa aktier i Salesforce. För att matcha portföljer med den nya sammansättning måste passiva investerare lägga till aktier från nya inträdande företag, och sälja aktier från företag som lämnar indexet.

För det andra rapporterade Salesforce starka intäkter denna vecka, och lyfte prognosen för året. Slutligen signalerade Fed på Jackson Hole-konferensen att de är villiga att fortsätta hålla räntan låg.

Dessa positiva nyheter fick Salesforce att stiga. Just nu sitter de på 276 dollar pre-market, efter att ha köpts och sålts för 200 dollar i början av handelsveckan.

Skiftet mot grönare investeringar och kampen mot klimatförändringar påverkar företag som Exxon. Allt fler regeringar genomför gröna lagstiftningar, och detta lär fortsätta i framtiden, vilket sätter press på energisektorn.

I och med de nya förändringarna får Dow Jones ett nytt ansikte. Intressant nog låg Apple bakom beslutet. Apple utannonserade en delad aktie, och det förändrade Dows vikt i IT-sektorn.

Det är inte överraskande att Pfizer, Exxon och Raytheon Technologies har gått ned under veckan. Över 28 miljarder dollar är indexerade på Dow Jones, och för att återspegla förändringarna måste passiva investerare sälja aktier från dessa tre företag.

Eftersom Dow vill förflytta sitt index till ett fokus som lutar mer på IT-sektorn innebar Apples beslut att dela sin aktie mindre exponering. Salesforce löser detta problem, då Dow är ett prisviktat index, och divisorn kommer förändras inför den första september för att återspegla förändringarna.

Innebär detta att företag som lämnar Dow kommer prestera sämre på marknaden? Inte nödvändigtvis. Under de senaste två årtiondena har hela 17 företag lämnat Dow Jones-indexet. Efter den initiala reaktionen har samtliga företag återhämtat sig och sedan dess gått bra.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto