Home > Dow Jones – Nya rekord

Dow Jones – Nya rekord

Gårdagens innebar en viktig milstolpe för det mest välkända indexet i världen – Dow Jones Industrial Average, eller helt enkelt Dow. Det finns inte mycket ”industriellt” i Dow nuförtiden, men man kan inte ignorera denna milstolpe – de nådde och stängde vid 30 000 punkter för första gången någonsin.

Det finns mycket att säga om dessa resultat. Även timingen är intressant då detta sker mitt under en pandemi. I historieböckerna kommer det stå att Dow nådde 30 000 i november 2020, vilket innebär en fördubbling på mindre än fyra år.

Priserna på aktiemarknaden leder ekonomisk återhämtning

Dessa resultat bör uppskattas av hela världen. Medan många ekonomer, traders och investerare oroa sig över inflation och de ”artificiella” anledningarna till att Dow Jones har nått 30 000 ligger sanningen alltid någonstans i mitten.

Ja, det finns en oro för inflation. När alla centralbanker i världen trycker pengar snabbare än någonsin tidigare kommer det leda till inflation. Men vi är inte där än. Alla inflationsåtgärder lutar fortfarande nedåt. Ett argument här är att när inflationen hoppar gör den det så snabbt att centralbankerna inte kan reagera i tid.

Ett motargument här kan vara följande. Centralbanker är så trötta på att bekämpa låg inflation (exempelvis i Japan) att en sådan ”överraskning” är en välkommen syn för att förändra den övergripande penningpolitiken.

Om vi återgår till Dow ses aktiemarknaden som en ledande ekonomisk indikator. Aktiemarknaden leder affärscykeln med cirka sex månader. Om det är sant är det slående hur Dow och aktiemarknaden vände samtidigt under pandemin, tillsammans med utannonseringen av potentiellt effektiva vaccin.

Högre aktiepris leder även till en så kallad ”förmögenhetseffekt”. Investerare känner sig mer optimistiska och rika, och därför ökar konsumtionen. Till följd av det stiger aktiepriserna, vilket leder till snabbare ekonomisk återhämtning.

Det tog Dow Jones 103 år att nå 10 000 punkter – över ett århundrade! Nästa 10 000 punkter kom efter 18 år, och resan från 20 000 till 30 000 tog bara fyra år! Samtidigt ser vi inte ens en glimt av inflationen. Med andra ord har investerare på aktiemarknaden gagnats av de högre priserna på aktiemarknaden. Som ekonomer brukar säga låg ökningen i reella termer.

Länge leve aktiemarknaden! Länge leve Dow!

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.