Home > Dow Jones visar styrka

Dow Jones visar styrka

Trots månadens börsfall och euroförsvagning har Dow Jones-index ej gått ner lika mycket som de flesta andra index. Dow Jones ligger just nu på 11493 vilket innebär ett fall med ungefär 6% sedan månaden började.

Detta är  trots allt ett stort styrketecken och kan leda till en flört med 12500 eller högre vid nästa rekyl, som bör komma snart. Då vi nog är i början på en björnmarknad gör man bäst i att vänta ut en rekyl och sedan sälja när det vänder ner igen, helst på ett misslyckat utbrott; för i en björnmarknad bör man ligga kort. Frågan är bara hur kort man ska ligga vid vilken tidpunkt.

Givetvis så är det ju så att man bör ta reda på detta själv. Visst finns det en del pengar att tjäna på att köpa på kort sikt i en björnmarknad men praktiskt är det mycket svårt och det har aldrig fungerat för mig.

Precis denna styrka hos Usa-börserna infann sig också då börserna fullbordade sina toppformationer under sommaren 2007. Om ni kommer ihåg så rusade Dow Jones och Nasdaq upp och gjorde nya årshögsta ända fram tills all uppgång på världens börser tog slut. Ungefär detta lär nu hända igen.

I en uppåtgående marknad är nya högstanoteringar ett styrkebevis men i en björnmarknad eller en toppningsfas drar en ny högstanotering in de sista spekulanterna på köpsidan; givetvis vid exakt fel tillfälle då marknaden utdelar maximalt med smärta åt maximalt antal handlare.

Stunder som dessa är det bra att kunna lita på system och grafer för information. Grafen ljuger aldrig. Vem kan egentligen få rätsida på alla politiska utspel idag och översätta detta till vinter på aktiemarknaden?

Ännu bättre blir det om man beaktar att det finns trendlinjer nära dessa nivåer som Dow Jones ligger på just nu. Det finns inga bättre säljlägen än misslyckade trendlinjeutbrott. Det finns mycket man kan säga om trendlinjer. Trendlinjer skall först och främst tas med en nypa salt. Det är viktigare att observera vad en aktie eller ett index gör kring sina trendlinjer än att se det som köp- eller säljsignaler men det viktigaste är som alltid att beakta de i kontext om man handlar arbiträrt.

Dow Jones
Dow Jones

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.