Home > Dow tappar 500 poäng, Bitcoin har nått toppar över $45k – Marknadssvep

Dow tappar 500 poäng, Bitcoin har nått toppar över $45k – Marknadssvep

Amerikanska aktier handlades lägre på torsdagen efter investerares reaktion på inflationsdata som visade att konsumentpriserna steg i en oväntad takt år över år.

Efter en initial återhämtning i mitten av morgonhandeln, sjönk indexen lägre för att se Nasdaq Composite falla 1,6%. Försäljningen ledde också till att S&P 500 tappade tidigare uppgångar till -1,5% i tidiga eftermiddagsaffärer, medan Dow Jones Industrial Average sjönk med nära 500 poäng, eller 1,3% ned.

Wall Streets nedgång kom när uppgifter som släpptes i torsdags visade att konsumentprisindex (KPI) hoppade med 7,5% för att slå uppskattningarna på 7,3% och satte inflationstakten på den snabbaste sedan 1982.

Uppgifterna gör aktiemarknaden ännu mer oroad över hur aggressiv den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att vara i sin hökaktiga hållning.

Medan förväntningarna om den första räntan prisas in för mars, ökar oroligheterna om möjligheten till en ännu stramare Fed. Det troliga scenariot kommer sannolikt att se Fed gå på mer än fyra höjningar under 2022.

Stor teknisk försäljning igen

Bland aktier som såg mest smärta på torsdagen var stora teknikföretag. Microsoft-aktien hade den största nedgången med 2,77% medan Apple Inc. gick ner 1,72%, Amazon hade sjunkit 1,6% och Googles moderbolag Alphabet hade krympt 1,7%.

Aktierna i sociala mediejätten Meta Platforms, som nyligen noterade sin största endagskursförlust, sjönk med 1,1%.

Lumen Technology och Motorola Solutions var bland de största förlorarna i S&P 500 med -14% respektive -6%.

Bitcoin hoppar över $45k

Priset på Bitcoin steg över $45 000-nivån för att sätta en intradagshög på $45 693. Uppsidan följde en tidigare nedgång tillsammans med aktier, innan en uppgång på aktiemarknaden också såg BTC/USD-paret klättra.

Bitcoin handlas för närvarande runt $45 150, cirka 2,4% upp på dagen och nästan 20% högre över veckodiagrammet.

På andra håll på marknaden steg den 10-åriga amerikanska statsobligationsräntan till 2,01%, och ökade med 9 punkter för att öka de negativa utsikterna för aktier.

Guldpriserna var oförändrade på $1 836 per ounce, medan Silver var något högre på $23,46.

Oljan prissattes runt $89,60, cirka 0,1% lägre.

Taggar: