Home > Dramatisk nedgång för aktier efter beslut från Fed

Dramatisk nedgång för aktier efter beslut från Fed

På onsdagen beslutade den amerikanska centralbanken (Fed) att de inte skulle ändra sin penningpolitik. De ansåg att politiken låg i linje med nuvarande ekonomiskt läge och signalerade för framtida stödpaket längre fram vid behov.

Fram till onsdagens FOMC-redogörelse och presskonferens hade aktiemarknaden återhämtat nästan samtliga förluster relaterade till coronaviruset. Dessutom nådde vissa index (exempelvis Nasdaq) rekordhöga nivåer.

Men allt detta förändrades igår.

Duvaktigt budskap från Fed

Fokus för denna veckas budskap från Fed handlade om medlemmarnas åsikter om prognosen för räntan. Budskapet var klart och tydligt – vi kan förvänta oss en ränta nära 0% fram till slutet av 2022. Under normala förhållanden hade detta räckt för att bibehålla en uppgång på aktiemarknaden.

Men denna gång uppskattade inte marknaden budskapet. Prognoserna från den amerikanska centralbanken visade även 5% arbetslöshetsfrekvens under 2022, vilket är ett optimistiskt scenario, men antalet arbetslöshetsansökningar och fortsatta ansökningar som släpptes precis innan marknadens öppning på torsdagen visade att dessa prognoser inte stämmer överens med arbetsmarknadens verklighet.

Mer specifikt har antalet fortsatta ansökningar nu stigit till 20,9 miljoner, vilket sätter ett stort frågetecken på den arbetslöshet på 13,3% vi såg förra fredagen. Eller är detta bara positiv data som uppmärksammats av Powell under onsdagens presskonferens, även om han erkände att vägen mot återhämtning är full av osäkerhet?

Det som är klart och tydligt nu är att en ekonomisk återhämtning kan anta vilken form som helst, inte bara en V-formad.

En annan ska som kan innebära problem för aktiemarknaden är den stora skillnaden mellan regeringens behov och det som centralbanken levererar. En av centralbankens roller är att fungera som en bank för regeringen, och maj månad avslöjade en enastående ökning på 760 miljarder dollar i lån. Under maj såg investerare den näst högsta nettoutgivningen av statskassan i historien.

För att fullborda denna perfekta storm för aktiemarknaden steg även amerikanska oljeinventarier till historiska nivåer på torsdagen. Detta visar att ekonomisk återhämtning saknar i styrka, och pekar mot nya finansiella och monetära stödpaket i framtiden.

Medan Powell lämnade öppen dörren för ytterligare stödpaket, vilket innebär att även kongressen kommer göra det, vill marknaden ha något mer konkret. Fed kan behöva vidta åtgärder för att åter igen möta dessa utmaningar.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.