Home > Dubbeltopp-scenario pekar mot stark vändning för EURUSD

Dubbeltopp-scenario pekar mot stark vändning för EURUSD

EURUSD-paret inledde året med en ökning. Under årets första handelsdag steg paret och klättrade hela vägen till 1,23. Det som följde var dock ett av de starkaste vändmönstren av dem alla – en dubbeltopp.

Efter detta har paret vänt med över två hundra punkter. Mycket kan sägas om EURUSD:s dipp, och varför det kan vara den dipp som björnarna på marknaden har letat efter sedan dippen i mars 2020.

Vad är unikt med detta vändmönster för EURUSD?

Till att börja med ser det inte ut som en dollarförflyttning. Om det hade varit det hade AUDUSD också fallit, och även aktiemarknaderna i USA. Istället har EURAUD, EURGBP och EURCAD visat på en liknande svaghet.

USD-indexet är extremt översålt. Överväldigande konsensus är att EURUSD kommer fortsätta att stärkas och röra sig över 1,25 eller till och med mer i år. Men, om så är fallet kommer dollarindexet fortsätta att minska, då EURUSD uppgör över 40% av valutaparens del av dollarindexet.

Den europeiska centralbanken (ECB) bevakar detta, vilket vi såg under gårdagens tal från Lagarde. Ordförande Lagarde på ECB nämnde flera gånger att växlingskursen bevakas noga av ECB, framförallt med tanke på dess effekter på inflationen. Centralbanken kommer inte heller tveka inför att genomföra ytterligare finansiella lättnader, med fokus på en förlängning av deras PEPP-program mot slutet av 2021.

Å andra sidan har Fed ingen brådska att förlänga sitt liknande program. Istället insisterar Fed med fler finansiella lättnader, och debatten om penningpolitik äger rum kring flera olika ämnen (exempelvis en fortsättning av de rådande programmen, och även en möjlighet att minska dessa program).

Om man tittar på det hela ur ett tekniskt perspektiv inledde EURUSD ett flertal låga höjder och låga lågpunkter efter dubbeltoppen. Detta talar för en nedåtgående trend, och om priset ligger kvar under trendlinjen kommer traders försöka sälja varje vändning.

För bara en vecka sedan låg EURUSD högt. Därför är det fortfarande för tidigt att säga om den rådande vändningen är meningsfull eller inte långsiktigt. Kortsiktigt är dock det jämna talet 1,20 lockande.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.