Home > Duvaktig Riksbank redo att agera vid nästa möte i december.

Duvaktig Riksbank redo att agera vid nästa möte i december.

Riksbankens signaler var duvaktiga och mer lättnader är att vänta i december. ECB:s agerande och kommande inflationsutfall blir viktiga.

Det uppger analytiker i kommenterar efter Riksbankens besked på torsdagen.

Riksbanken lämnade som väntat styrräntan på -0,50 procent. Räntebanan dras samtidigt ned och den första höjningen väntas nu först tidigt 2018. De drar ned inflationsprognosen och signalerar ökad beredskap att förlänga tillgångsköpen in på nästa år.

Olle Holmgren på SEB säger att potentialen för överraskningar på uppåtsidan när det gäller tillväxten är ganska stor. Han pekar på att Riksbanken drar ner inflationsbanan ”ganska mycket” samt att Riksbanken tror att arbetslösheten planar ut på 6,7 procent.

Olle Holmgren menar också att man kan fundera på om det är en kompromiss från direktionen att det fanns en falang som ville agera och en som ville vänta.

”Så kompromissar man genom att öka signaleringen. Man är tydligare än tidigare med att man är redo att göra mer”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger också att Riksbanken ”uppenbart” är redo att göra mer och tror att man förlänger obligationsköpen. Vilket enligt Olle Holmgren också är ett tecken på att ECB:s agerande i december kommer bli mycket viktigt.

Knut Hallberg på Swedbank säger att beskedet från Riksbanken var lite mjukare än väntat och noterar framförallt den kraftiga nedrevideringen av räntebanan.

”Vi noterar också den ökade sannolikheten för räntesänkning i närtid”, säger han.

Enligt Knut Hallberg står man på Swedbank fast vid prognosen att Riksbanken återkommer med QE förlängning i december, med en viss nedtrappning, i och med att de tror att ECB också kommer avisera att man fortsätter med sitt tillgångsköpprogram efter mars 2017.

Knut Hallberg ser också positivt på den sänkta inflationsprognosen.

”Vi ser det som positivt att man gör omtag i inflationsprognosen. Nu känns den mer realistisk”, säger han.

Nordea hade väntat sig en räntesänkning med 10 punkter men ser ändå dagens budskap från Riksbanken som mycket duvaktigt och väntar sig mer lättnader framöver, inklusive en räntesänkning.

Räntebanan sänktes med en sannolikhet på 60 procent för en räntesänkning med 10 punkter i december, senareläggning av den första höjningen och en lägre slutpunkt. Riksbanken signalerar även en beredskap att förlänga QE-programmet vid nästa policymöte.

Riksbanken tycks vara tillfreds med kronans utveckling de senaste månaderna. Kronan har handlats betydligt svagare än prognos men trots detta har inflationsprognosen reviderats ned betydligt för 2017, och även något för 2018. Prognosen ligger nu i linje med Nordeas för oktober och november, men som vanligt högre längre fram. Nordea tror inte att målet nås under prognoshorisonten, det vill säga till slutet av 2018.

”Vi tror att Riksbanken kommer att lätta mer framöver. Vi ser en räntesänkning till -0,60 procent i december och en förlängning av QE-programmet. Programmet för tillgångsköp väntas utökas med 30 miljarder kronor”, skriver Nordea i en kommentar.

Handelsbanken konstaterar att Riksbanken tydligt kommunicerar att de är redo att agera igen i december med lägre ränta och/eller mer tillgångsköp 2017.

”Ett skäl till detta är den mycket låga inflationen i september. Inkommande inflationsutfall och utländska centralbankers beteende kommer att vara viktig information för decemberbeslutet”, skriver Handelsbanken.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto