Home > DXY, SOMA och EURUSD – en trio som är värd att bevaka

DXY, SOMA och EURUSD – en trio som är värd att bevaka

Under en dag då den europeiska centralbanken (ECB) ska släppa sitt penningpolitiska utlåtande och svara på frågor från journalistkåren kan det finnas en intressant korrelation som är viktigare för EURUSD än vad ECB faktiskt kommer signalera.

Centralbanken förväntas hålla räntan oförändrad, men det innebär inte att euron inte kommer flytta på sig.

Det finns en stark korrelation mellan dollarindexet (DXY) och SOMA-köp minus emissioner från finansdepartementet. Nyligen har den senare minskat kraftigt, vilket antagligen kommer följas av DXY.

Definition av beståndsdelarna

Innan beståndsdelarna i denna korrelation kan definieras måste vi betänka att DXY representeras på diagrammet i omvänd skala. I princip innebär detta att den korrelerar omvänt med SOMA-inköp av finansdepartementets emissioner. När dessa köp faller stiger DXY och EURUSD, och plötsligt blir det problem under ett medellångt perspektiv då 50% av DXY består av euro.

SOMA är en förkortning för System Open Market Account och används av Fed för att öka eller minska antalet värdepapper i systemet. Som diagrammet visar har likviditet av USD i systemet minskat dramatiskt under de senaste veckorna, vilket antyder att USD snart kommer öka då den leder ett omvänt DXY-index med cirka 60 dagar.

EURUSD tog sig högre i maj, från 1,08 och nådde precis över 1,14, en dag efter ECB-mötet i juni. Sedan dess, under de senaste sex veckorna (mindre än 60 dagar), har den knappt korrigerats med 23,6% av förflyttningen, och igår nådde den en ny höjdpunkt på 1,1452. Med andra ord har EURUSD köpts och sålts aktivt, och investerare satsar på varje dipp.

Men, om korrelationen som visats här är sann, som den har varit under de senaste åren, kommer DXY, och implicit även EURUSD, korrigeras starkt, och eventuellt får vi se en skarp vändning. Då likviditeten av USD närmar sig det negativa lir det svårt att se att EURUSD når särskilt mycket högre, framförallt med tanke på faktumet att ECB inte förväntas vara särskilt aktiva denna vecka.

Det viktigaste här kommer från EU-förhandlingarna angående återhämtningsfonden som sker nu på fredag och lördag. Om marknadsdeltagarna får nys om en bluff från de norra medlemsländerna kan EURUSD överstiga mångas förväntningar.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto