Home > ECB antar implicit att QE trappas ned efter september.

ECB antar implicit att QE trappas ned efter september.

Beslutsfattarna i ECB-rådet antar implicit att det nu förlängda tillgångsköpprogrammet kan trappas ned och avslutas till slutet av 2018, så länge inflationsutsikterna förbättras.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till tjänstemän med insyn i diskussionerna.

Enligt källorna fokuserade ECB-rådet vid torsdagens möte på de första nio månaderna nästa år för QE-programmet och diskuterade inte formellt några alternativ för vad som ska ske efter det. En nedtrappning av programmet (tapering) är en möjlighet för perioden efter september, men programmet kan också förlängas utan ändring om inflationen inte visar tillräckliga framsteg.

Mötet enades om att förlänga köpprogrammet med nio månader efter årsskiftet, och då sänka den månatliga köptakten till 30 miljarder euro från nuvarande 60 miljarder euro.

Ledamöterna tog del av ett flertal QE-scenarier vid ett seminarium på onsdagen, bland annat ett där köpen fortsätter till och med juni i en takt på 40 miljarder euro per månad och en taperingperiod på 12 månader, liknande den som Federal Reserve använde när den trappade ner sitt obligationsköpprogram. Det senare scenariot bedömdes inte som ett realistiskt alternativ, enligt en av källorna.

Ledamöterna studerade också ett tremånadersscenario, där obligationsköpen, efter september 2018, trappas ned till månatliga steg – till 20, 10 och slutligen 5 miljarder euro.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.