Home > ECB: Ej behov av mer stimulans som respons på Brexit.

ECB: Ej behov av mer stimulans som respons på Brexit.

Det finns inget behov för ECB att lätta på penningpolitiken som respons på det brittiska beslutet att lämna EU, även om det kommer att ”något” dämpa den ekonomiska tillväxten i euroområdet och Tyskland.

Det sade Bundesbankschefen och ECB-rådsledamoten Jens Weidmann på fredagskvällen, enligt Bloomberg News.

”Penningpolitiken är redan mycket expansiv och det kan ifrågasättas om en ännu mer expansiv hållning skulle få någon stimulerande effekt. En evigt mer expansiv penningpolitik kan inte lyfta den ekonomiska bördan av politisk osäkerhet”, sade han.

Centralbanker från hela världen har åtagit sig att stötta finansmarknaderna med likviditet såväl före som efter den brittiska folkomröstningen.

ECB har hittills inte behövt agera eftersom investerare tog emot nyheten på ett ”klokt” sätt, utan tecken på panik, enligt Bundesbankschefen, som också manade politikerna att snabbt minska perioden med förhöjd osäkerhet till ett minimum.

Jens Weidmann konstaterade att de ekonomiska konsekvenserna av Brexit kommer att bli störst i Storbritannien, men tillväxten kan också dämpas i euroområdet som räknar Storbritannien som områdets tredje största exportmarknad.

”Mycket beror på snabba och rimliga förhandlingar om de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien – i båda sidors intresse. Ingen sida kan ha intresse av att bygga upp handelsbarriärer”, sade han.

Jens Weidmann sade vidare att Brexit-beslutet ”är mycket olyckligt, och enligt min mening ett misstag”.

”Men det måste respekteras och vi måste hantera det”, sade han.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto