Home > ECB förändrar inte sin penningpolitik, vilket förvirrar marknaderna

ECB förändrar inte sin penningpolitik, vilket förvirrar marknaderna

Gårdagens beslut från den europeiska centralbanken (ECB) överraskade marknaderna. Resultatet, det vill säga de oförändrade räntorna, var inte det som överraskade marknaderna, utan snarare den efterföljande presskonferensen.

Den rekordlåga inflationen i Core-segmentet ledde till att många investerare i Euro-området trodde på ännu lägre inflation framöver. Steget från 0,4% till 0 är inte långt. Förväntningarna var därför att ECB skulle ge ett duvaktigt budskap till marknaderna.

ECB lät istället hökaktiga från början till slut. För de som är tillräckligt gamla för att komma ihåg dagarna då Jean Claude Trichet ledde ECB kändes det ut som déjà vu – ECB är hökaktiga trots att all tillgänglig data pekar på motsatsen.

Vad gjorde ECB?

Som vanligt inleddes presskonferensen med att ordförande Lagarde läste rådets utlåtande. Direkt från början nämnde hon att Euro-området har sett en stark vändning i aktivitet under de senaste sex månaderna.

Detta var det första som marknaderna tyckte var udda, vilket ledde till att euron steg på hela valutamarknaden och EURUSD gick från 1,1830 till 1,19 på direkten. När man vill signalera lättade penningpolitiska förhållanden, vilket är det som många antog att ECB ville, inleder man inte med en optimistisk ton om ekonomiska förhållanden. När en centralbank kommunicerar att de är redo att leverera ytterligare monetärt stöd (det vill säga fler lättnader) inleder man inte en presskonferens med att prata om en stark vändning.

Det var dock precis detta budskap som ECB skickade ut – att de är redo för ytterligare lättnader. Men de levererade detta på ett amatörmässigt sätt.

När hon tillfrågades om inflationen svarade Christine Lagarde att nedgången följde ECB:s prognoser. Med andra ord var detta enligt förväntan. Detta var ett slag mot euro-björnar då EURUSD steg över 1,19. Inflationsstrateger i Europa överraskades av de senaste utvecklingarna och hade en dyster bild över framtiden. Ändå är ECB helt ok med en inflation som ligger nära noll.

När det kommer till lättnader nämnde centralbanken att ECB bevakar växlingskursen, vilket de inte har nämnt i ett utlåtande på över två år nu. De nämnde även att det inte finns något tak för PEPP-programmet.

Skadan har dock redan skett. Detta handlar inte om att ECB avsåg att leverera en hökaktig ton, utan att sättet de valde att göra det på var olämpligt.

Och det handlar inte bara om semantik. Denna gång valde ECB helt enkelt fel ord.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto